Japonský Nikon zvýšil celoroční zisk desetkrát

16.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 16. května (ČTK) - Japonský výrobce fotoaparátů Nikon zvýšil celoroční čistý zisk desetkrát díky vyššímu odbytu vyspělejších digitálních fotoaparátů a krokových mechanismů. Za 12 měsíců do března Nikon vydělal 24,14 miliardy jenů, tedy 179 milionů eur. Firma to uvedla ve své zprávě.

Celoroční tržby Nikon zvýšil o 26 procent na 638,5 miliardy jenů. Provozní zisk firmě vzrostl více než osmkrát na 30,6 miliardy. Výsledek překonal očekávání finančního trhu.

Nikon je druhým největším výrobcem digitálních SLR fotoaparátů, tedy digitálních jednookých zrcadlovek, po firmě Canon a jedním ze tří největších výrobců krokových mechanismů na světě. Ty se používají při výrobě polovodičů a obrazovek z tekutých krystalů. Konkurentem Nikonu je vedle Canonu nizozemská společnost ASML.

Analytici říkají, že v nynějším fiskálním roce bude Nikon pravděpodobně těžit z velkých objednávek krokových mechanismů od koncernu Intel Corp. Nikon předpokládá, že letos zvýší provozní zisk o osm procent na 33 miliard jenů. Konsolidované tržby by se podle manažerů firmy mohly letos zvýšit o 6,5 procenta na 680 miliard jenů, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK