Akcie pokračovaly v propadu, indexy vymazaly letošní zisky

16.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. května (ČTK) - Pražská burza v pondělí navázala na vývoj v minulém týdnu, když hlavní české akcie zaznamenaly především v úvodu ohromné výprodeje. Největší propad ceny postihl Unipetrol, ztrácel i ČEZ a Komerční banka. Akciové indexy během několika posledních dní vymazaly své letošní zisky. Hlavní index PX 50 spadl o 1,48 procenta na 1068,6 bodu, užší index PX-D klesl o 1,69 procenta na 2567,1 bodu, oznámila burza.

"Ani začátek týdne nepřinesl na pražskou burzu změnu nálady. Naopak prodeje zesílily a úroveň indexů se tak vrátila na začátek letošního roku," uvedla makléřská společnost Fio. "Český akciový trh se ocitl pod výrazným prodejním tlakem. Zahraniční, ale i místní prodejci se snaží prodávat jak nejrychleji to jde," doplnil Ronald Schubert z Patria Direct.

Pod velký tlak se dostaly akcie ČEZ, které ztratily 2,5 procenta na 379,50 Kč. Přes trh dnes protekly při obchodování s akciemi elektrárenské společnosti "úctyhodné" 2,36 miliardy Kč. Zobchodovalo se více než 5,5 milionu akcií, což by podle Schuberta mohlo napovídat, že se na trhu již začínají operovat reální kupci.

Největší pokles nakonec zaznamenal Unipetrol, který přišel o 3,2 procenta na 122,95 Kč. Jeho tradičně nižší likvidita a nechuť investorů příliš vstupovat do nových pozic stály za prolomením úrovně 125 Kč. Blížící se odkup na minimálně současných hladinách však vytváří s případným dalším poklesem zajímavou příležitost, míní Fio.

Komerční banka klesla o 1,8 procenta na 2673 Kč. "Banky odevzdávají další procenta a například KB je od začátku roku levnější o bezmála dvacet procent," připomněl Schubert. Celkem bez větších ztrát se držel Český Telecom a Philip Morris ČR. Telecom je nyní nejméně rizikovou investicí na trhu, neboť tyto akcie mají vzhledem k blížícímu povinnému odkupu velmi limitovaný prostor pro propad, dodal Schubert.

Celkový objem obchodů: 6,262 miliardy Kč

- akcie: 5,811 miliardy Kč

- dluhopisy: 0,451 miliardy Kč

- obchodní systém: 2,832 miliardy Kč

- ostatní obchody: 3,430 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK