Japonské akcie i po příznivém HDP klesly, dolar oživil

17.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 17. května (ČTK) - Akcie na tokijské burze dnes ztratily dočasné přírůstky, získané po příznivé zprávě o vývoji japonské ekonomiky, a klesly tak sedmý den po sobě. Oslabil i japonský jen, což umožnilo dolaru oživit z pondělního poklesu po překvapivě slabých údajích o přílivu kapitálu do USA.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 klesl o 1,1 procenta na 10.825,39 bodu, ačkoliv během seance vystoupil až na 11.066,76 bodu. Sedm dní poklesu za sebou je nejdelší šňůra oslabování od loňského října. Širší index Topix ztratil 1,03 procenta.

Japonský trh reagoval zpočátku růstem na zprávu o výrazném oživení ekonomiky. HDP vzrostl celoročně o 5,3 procenta a mezičtvrtletně o 1,3 procenta, což bylo vysoko nad průměrným odhadem 0,6 procenta. Údaje přitom ukázaly prudké oživení domácí spotřební poptávky a firemních investic.

Zisky však neměly dlouhého trvání a brzy nastalo vybírání zisků, zvláště u menších emisí. Trh i nadále tlačí dolů obavy z vývoje ekonomiky USA a oslabovala jej i absence nákupů zahraničních investorů. Obchodníci byli rovněž zklamáni nedostatečným růstem akcií citlivých na domácí poptávku jako Japan Steel Works.

Dolar se dostal opět do formy a překonal vliv pondělní zprávy o propadu přílivu kapitálu do USA. Americké měně pomohlo i to, že jenu se nepodařilo využít příznivých údajů o japonském HDP. Někteří obchodníci však připisují růst dolaru repatriacím zisků amerických fondů vzhledem k pověstem o velkých ztrátách v sektoru spekulativních fondů.

Ke konci tokijského obchodování dolar k euru kótoval na 1,2640 USD, beze změny proti pondělnímu závěru v USA. Vůči jenu dolar stoupl na 107,14 JPY z předchozích 106,82 JPY. Jen k euru klesl na 135,44 z pondělních 135,00 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK