AP: Soud označil Chodorkovského vinu za prokázanou

17.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MOSKVA 17. května (ČTK) - Moskevský soud dnes při předčítání rozsudku nad někdejším ropným magnátem Michailem Chodorkovským označil jeho vinu za prokázanou důkazním materiálem i svědectvími. Podle agentury Interfax to řekla soudkyně Irina Kolesnikovová, napsala agentura AP.

Ze zprávy agentury AP však není jasné, zda se prokázání viny týká všech sedmi bodů obžaloby. Ta viní kdysi nejbohatšího muže Ruska zejména z podvodů při privatizaci a daňových úniků. Z pondělního čtení rozsudku obhájci vyvodili, že soud uznává Chodorkovského vinným nejméně u čtyř bodů obžaloby.

Následné čtení podle Interfaxu ukázalo, že soud uznává Chodorkovského vinným u všech sedmi bodů obžaloby. Jedinou neznámou tak zůstává verdikt o trestu.

V případu se silným politickým i ekonomickým nábojem tak byl bývalý šéf ruské ropné skupiny Jukos uznán vinným z krádeže majetku prostřednictvím podvodu, škody na majetku podvodem v rámci organizované skupiny, z opakovaného nerespektování soudního příkazu představitelem firmy a daňových úniků u firemních daní a u zdanění osobních příjmů a plateb sociálního pojištění. Dalšími body obžaloby jsou zpronevěra a padělání úředních listin.

Prokurátoři požadují až deset let vězení, objevily se však úvahy, že vzhledem k politické citlivosti případu by mohl soud sáhnout k mírnějšímu trestu. Slovní obraty v pročítaní rozsudku "dávají naději na mírnější trest," řekl jeden z Chodorkovského právníků Genrich Padva.

Proces s Chodorkovským považují pozorovatelé za významný signál politického směřování Ruska pod prezidentem Vladimirem Putinem. Všeobecně se má za to, že miliardář byl před rokem a půl obviněn a vzat do vazby zčásti kvůli své podpoře politické opozice.

Soud podle obhájců obviněných kopíruje argumenty obžaloby. Ta se snažila prokázat, že Chodorkovskij se svými spolupracovníky zmanipuloval v roce 1994 privatizační aukci na výrobce hnojiv a následně tuto firmu vytuneloval. Druhou hlavní částí obžaloby je obvinění ze zneužívání domácích daňových rájů ke snížení daňových povinností Jukosu i vlastních. Prokurátoři minulý týden uvedli, že podají na Chodorkovského další sérii obvinění.

Soudní proces proti Chodorkovskému běží již 11. měsíc a odehrával se současně s postupem vládních úřadů proti Jukosu. Tato firma je nyní na pokraji likvidace, protože úřady jí vyměřily daňové nedoplatky 27,5 miliardy dolarů a loni v prosinci v aukci prodaly její největší těžební divizi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK