Penzijním fondům letos vzrostly zisky o 84 procent na 1,24 mld Kč

17.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. května (ČTK) - Penzijní fondy vytvořily v prvním čtvrtletí letošního roku zisk 1,24 miliardy korun, což bylo o 84 procent více než před rokem. Počet penzijně připojištěných osob překročil tři miliony a na konci března činil 3,043 milionu. Počet klientů penzijních fondů tak letos vzrostl o 93.000. ČTK o tom dnes informovala Asociace penzijních fondů ČR.

Do systému dobrovolného penzijního připojištění je nyní zapojeno více než 60 procent práceschopné populace, respektive 29 procent z celkového počtu obyvatel. V prvním kvartále se také zvýšil počet účastníků s příspěvkem zaměstnavatele, kterých přibylo téměř 24.000. Příspěvek zaměstnavatele na připojištění tak na konci března získávalo téměř 700.000 lidí.

"Růst vytvořeného zisku v prvním čtvrtletí byl ovlivněn především velmi dobrou výkonností investičního portfolia," komentoval čtvrtletní výsledky výkonný ředitel PF České pojišťovny Tomáš Matoušek. Hlavním důvodem nárůstu zisku je umístění peněz ve správě a pozitivní vývoj na českém dluhopisovém trhu i na středoevropských akciových trzích v prvním čtvrtletí roku, souhlasil ředitel PF České spořitelny Jan Diviš.

Dynamicky roste objem peněz evidovaných ve prospěch klientů fondů. K 31. březnu bylo na účtech účastníků 97,6 miliardy Kč, což je o 3,8 miliardy více než na konci loňského roku a o 17,8 miliardy více proti stavu koncem loňského března. Na kontech připojištěných podle asociace přibývalo přes 1,48 miliardy korun měsíčně.

Náměstek ministra financí Tomáš Prouza v pondělí uvedl, že stále trvají dva největší problémy penzijního připojištění - stárnoucí klientela a velmi nízký příspěvek. Penzijním fondům se podle něj stále příliš nedaří přilákat mladé klienty.

"Největší skupinou klientů s 30procentním podílem jsou lidé ve věku 50 až 59 let a vzhledem ke stárnutí klientely nejrychleji v uplynulém čtvrtletí rostl podíl klientů nad 60 let," upozornil. Aby se penzijní fondy staly účinným doplňkem důchodového systému, musí podle Prouzy motivovat své klienty k vyšším úložkám a ty poté zajímavě zhodnocovat. Nejvíce klientů (31 procent) spoří tak, aby maximalizovali státní podporu, tedy 500 Kč.

Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994. Na trhu pokračuje koncentrace, nyní zbylo 11 z původních 44 fondů. Příspěvky na penzijní připojištění zaměstnanců jsou nyní daňově uznatelným nákladem podniku až do tří procent z hrubé mzdy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK