MPO dalo podnikatelům čas na to, aby navrhli systém kontroly PHM

17.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. května (ČTK) - Ministerstvo průmyslu a obchodu dalo výrobcům, distributorům a prodejcům pohonných hmot dva měsíce času na to, aby sami navrhli model ochrany kvality pohonných hmot, který by na čerpacích stanicích zamezil prodeji ředěné nafty či benzinu. Pokud se firmy nedohodnou na systému certifikace kvality pohonných hmot, chce MPO například posílit kontrolní pravomoci České obchodní inspekce. Na dnešní tiskové konferenci to řekl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

"Efektivní samoregulace tržních subjektů je nejlepším řešením. Pokud do dvou měsíců nebude návrh na stole, jsou další možné cesty. Nicméně doufám, že tlak veřejnosti i ministerstva přinutí prodejce ochránit své dobré jméno a vrátit otřesenou důvěru spotřebitele," řekl dnes novinářům Urban.

Česká obchodní inspekce nedávno zkontrolovala zhruba 500 vzorků pohonných hmot, z nichž deset procent nevyhovělo pravidlům. Odborníci v naftě našli stopy těžkého topného oleje a v benzinu technické benziny. Ředěné PHM mohou poškodit motory vozidel a státní pokladna navíc přichází o daňové výnosy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK