Vláda bude o SD jednat v červnu, Urban doporučuje prodej ČEZ

17.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. května (ČTK) - Vláda by měla obdržet materiál o budoucnosti největší české hnědouhelné společnosti Severočeské doly v červnu. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban to řekl novinářům po dnešní tiskové konferenci s tím, že MPO společně s ministerstvem financí předloží zprávu s více možnostmi nakládání se státním většinovým podílem. Urban nadále podporuje prodej podílu v dolech státní společnosti ČEZ.

"Myslím, že předložíme ten materiál na začátku června do vlády. Zatím jsou otevřeny všechny varianty, to znamená my musíme rozhodnout o tom, zda privatizovat či nikoli v tomto období," uvedl ministr. "Ve vládním materiálu bude doporučen postup, jakým způsobem by ta privatizace měla probíhat," doplnil Urban.

Podle mluvčího úřadu Iva Mravinace ministerstvo nadále podporuje prodej podílu státní společnosti ČEZ, která v dolech nyní drží zhruba 37 procent akcií. Podle Urbana kabinet obdrží variantní materiál a následně vláda rozhodne, kterou cestu zvolí.

Vláda se pokusila prodat 55procentní podíl v Severočeských dolech před rokem a půl, kvůli nízkým cenovým nabídkám však nakonec privatizaci zrušila loni v březnu. Mezi posledními třemi zájemci byli společnosti Penta, J&T a Appian Group, které nabízely zhruba od pěti do sedmi miliard korun za státní podíl. ČEZ stát tehdy do privatizace nepustil.

Ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo financí na materiálu o dolech pracují od loňského jara. Původně měly zprávu předložit koncem minulého roku, vláda postupně termín několikrát odložila na konec letošního roku.

Mezi dalšími zvažovanými variantami bylo spojení Severočeských dolů se sousední soukromou společností Mostecká uhelná pod majetkovým vlivem ČEZ či společně s majitelem MUS, Severočeskou uhelnou. Další zmiňovanou variantou byl odkup MUS a její prodej ČEZ a zároveň převod podílu v SD rovněž na ČEZ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK