Ruská vláda odvolala plánovanou fúzi firem Gazprom a Rosněfť

17.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


MOSKVA 17. května (ČTK) - Ruská vláda se rozhodla, že plynárenskému monopolu Gazprom nepředá státní ropnou společnost Rosněfť, za níž měla v Gazpromu získat majoritní podíl. Za zvýšení svého podílu v Gazpromu nad 50 procent ze současných 38 procent vláda místo toho zaplatí v hotovosti. Oznámila to dnes firma Gazprom.

"Nákup potřebného množství akcií Gazpromu se uskuteční za tržní ceny a bude uhrazen v hotovosti," uvedla společnost. Prezident Vladimir Putin stanovil majoritní podíl státu v Gazpromu za podmínku pro uvolnění restrikcí pro zahraniční vlastníky akcií Gazpromu.

Ministerstvo hospodářského rozvoje a obchodu uvedlo, že Rusko si prostředky na nákup akcií Gazpromu vypůjčí od mezinárodních finančních institucí. Hodnota transakce by se podle současných cen na trhu měla pohybovat od 6,5 do osmi miliard dolarů, napsala agentura Reuters.

Plán fúze se zkomplikoval poté, co Rosněfť koupila v prosinci firmu Juganskněftěgaz, největší těžební divizi krachující ruské ropné jedničky Jukos. Díky tomu hodnota Rosněfti prudce vzrostla a začalo se intenzivně vyjednávat o tom, komu vlastně bude lukrativní Jugansk patřit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK