Prague Post: V ČR je kritický nedostatek leteckých dispečerů

17.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. května (ČTK) - Česká letiště se potýkají s nedostatkem dispečerů letového provozu. Výrazný nárůst vzdušného provozu nad Českou republikou totiž není doprovázen zvyšováním počtu dispečerů. Informuje o tom týdeník The Prague Post ve středečním vydání. Podle prezidenta České asociace řídících letového provozu Zdeňka Sršně je personální situace na kritické úrovni a Česko potřebuje o 30 až 40 dispečerů více, píše list.

V roce 2004 stoupl meziročně počet přeletů nad Českem o 21,7 procenta na 565.000, což je nejvíce v historii. "Domníváme se, že se Češi musí polepšit. Musí mít více dispečerů. Samozřejmě je to nebezpečné," uvedl v týdeníku mluvčí německého odborového svazu pilotů Markus Kirschneck. Mluvčí Řízení letového provozu Richard Klíma zpochybňování bezpečnosti letecké dopravy v České republice pro ČTK odmítl. "Bezpečnost letového provozu je na nejvyšší možné úrovni," řekl.

The Prague Post v článku píše, že podle inspektora z Ústavu pro odborně technické zjišťování příčin leteckých nehod Radomíra Havíře se letos v českém vzdušeném prostoru odehrály dva incidenty, které se označují jako velké. Klíma údaje k těmto případům neměl k dispozici. Bezpečnost se však podle něj dlouhodobě zlepšuje, svědčí o tom i meziročně nižší počet incidentů za loňský rok.

Obsazení pozic letových dispečerů podle Klímy ŘLP řeší. V loňském roce otevřelo jeden kurz, který navštěvuje 18 lidí. Letos otevře ŘLP kurzy dva. Jejich absolvování trvá dva roky a vycvičí se 70 až 80 procent uchazečů. ŘLP hledalo dispečery také mimo Českou republiku, ale nepodařilo se je nikde v Evropě získat. Ke konci roku 2004 pracovalo podle Klímy v ŘLP 167 dispečerů.

Státní podnik Řízení letového provozu České republiky vznikl 1. ledna 1995 a je podřízen odboru civilního letectví ministerstva dopravy a spojů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK