Japonské akcie zastavily pokles, dolar zůstal pevný

18.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 18. května (ČTK) - Hlavní index tokijské burzy dnes ukončil sedmidenní sérii poklesů a mírně zpevnil. Růst trhu však byl slabý, protože na trhu převládá nadále opatrnost ohledně vývoje ekonomiky. Na devizovém trhu zůstal dolar na pevné úrovni k euru a jenu, k britské libře se dostal nejvýše za šest měsíců.

Index Nikkei 225 stoupl o 0,09 procenta na 10.835,41 bodu. V předchozích sedmi obchodovacích dnech přitom ztratil 3,3 procenta a sestoupil nejníže za pět měsíců. Širší index Topix dnes ještě pokračoval v poklesu a oslabil o 0,24 procenta.

Investoři kupovali akcie, které v minulých dnech prodělaly nejhlubší pokles, například ocelárny Nippon Steel nebo některé technologické emise. Výraznějšímu oživení však bránila averze k rizikovějším aktivům vzhledem ke zvyšování úrokových sazeb v USA a související nejistotě ekonomického výhledu.

Dolar dnes zůstal stabilní s ohledem na to, že úterní údaje o inflaci výrobních cen v USA potvrdily očekávání, podle nichž americké úroky budou dále růst. Kurz jenu zůstal slabý, protože napjatě očekávaná zpráva ministerstva financí USA neoznačila Čínu za manipulátora s domácí měnou a pouze pohrozila, že by tak mohla udělat příště.

Britská libra klesla nejníže za šest měsíců a za poslední měsíc oslabila o téměř pět procent. Sada slabých údajů z Británie donutila obchodníky vsadit si na to, že další změnou britských úroků bude pokles a nikoliv dosud předpokládaný růst.

Ke konci tokijského obchodování dolar k euru mírně oslabil na 1,2621 USD z úterního závěru 1,2601 USD a k jenu naopak stoupl na 107,54 JPY z předchozích 107,47 JPY. Britská libra klesla až na 1,8294 USD z úterních 1,8334 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK