Sněmovna schválila zpřísnění přepravy zbraní a střeliva po ČR

18.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. května (ČTK) - Přeprava zbraní a střeliva v Česku včetně jejich dovozu a vývozu se s největší pravděpodobností z bezpečnostních důvodů zpřísní. Rozhodla o tom sněmovna, když schválila příslušnou novelu zákona i s návrhy Senátu. Senátoři navrhli například zkrátit lhůtu, v níž má ministerstvo průmyslu a obchodu rozhodnout o povolení k přepravě, z navrhovaných 90 na 60 dnů.

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) přitom již v Senátu zákonodárce před zavedením lhůty 60 dnů varoval. "Devadesát dnů neznamená potvrzení nějaké liknavosti úředníků, devadesát dnů znamená reálný stav prověřování zahraničních příjemců ze strany ministerstva zahraničí," uvedl. ODS ale soudí, že šedesátidenní lhůta platí i v dalších zemích Evropské unie. Tvrdí také, že ponechání šedesátidenní lhůty přispěje ke konkurenceschopnosti českých obchodníků.

Zákon má zabránit nekontrolovatelnému shromažďování či jinému nakládání se zbraněmi, střelivem a jinými podobnými výrobky. Povolení k obchodování bude vydávat ministerstvo průmyslu a obchodu, kontrolovat jej budou celníci. Za porušení zákona má hrozit pokuta až pět milionů korun nebo pětinásobek ceny obchodovaného materiálu. Zákon má zabránit také ilegálnímu prodeji zbraní. Česká policie totiž v minulých letech řešila několik velkých případů nelegálního obchodu se zbraněmi a s municí ukradenou ve vojenských skladech.

Vláda předložila zákon krátce po vstupu země do EU s cílem sladit právní úpravu pohybu zbraní a střeliva v ČR s evropským právem. Urban připustil, že norma bude mít negativní dopad na státní rozpočet, a to v důsledku sjednocení správního poplatku za vydání úředního povolení k vývozu nebo dovozu zbraní a střeliva na částku 500 korun. Rozpočet podle něj přijde asi o 12 milionů korun. Sjednocením výše poplatku se však podstatně sníží administrativa spojená s jeho stanovováním a vybíráním.

Zákon upravuje také dovoz a vývoz návykových látek nebo lidské krve a orgánů určených k transplantaci, k nimž má dávat povolení ministerstvo zdravotnictví. Zákon má nabýt účinnosti dnem vyhlášení ve Sbírce zákonů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK