Koruna je klidná na slabší úrovni 30,26 Kč/EUR a 23,97 Kč/USD

18.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. května (ČTK) - Obchodování s českou měnou dnes zůstává klidné. Kurz se po včerejším propadu o deset haléřů pohybuje na slabší úrovni kolem 30,26 Kč/EUR. Do vývoje kurzu nezasáhla žádná nová data z ekonomiky, uvedl Tomáš Vlk z Patria Online. Vůči dolaru je koruna rovněž klidná na 23,97 Kč/USD.

Vývoj koruny je podle Vlka v posledních týdnech závislý především na postoji investorů ke střední Evropě, který se netěší zdaleka takové oblibě jako dříve. Důvodem je mimo jiné snižování úrokových sazeb, které jsou například v ČR nejnižší z celé Evropské unie.

V úterý však koruna oslabila jako jediná měna ze střední Evropy, zatímco okolní měny stagnovaly nebo posilovaly. Pád neměl oporu ani v číslech z ekonomiky, protože výsledky běžného účtu i maloobchodu byly spíše příznivé. Vlk proto očekává, že koruna dnes svůj včerejší propad zkoriguje a vydá se k silnějším hodnotám.

Trhy se poslední dobou obracejí k USA, kde se sazby naopak zvyšují. Investoři se již také tolik netrápí rekordními deficity tamního zahraničního obchodu a oceňují spíše jiná příznivá data z americké ekonomiky. Koruna je tak k dolaru nejslabší od poloviny listopadu.

Dnešní vývoj dolaru by mělo určit zveřejnění dat o americké inflaci za duben. Pokud by čísla byla příznivá, mohla by koruna prorazit hladinu 24 korun za dolar. Někteří ekonomové však soudí, že dolar své současné silnější hodnoty neudrží a časem se vrátí ke slabším hodnotám.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK