RM-Systému loni pětinásobně stoupl zisk na rekordních 21 mil. Kč

18.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. května (ČTK) - Mimoburzovní organizátor obchodů s cennými papíry RM-Systém loni zvýšil čistý zisk na rekordních 21,1 milionu korun, což byl takřka pětinásobek v porovnání s rokem 2003. Poprvé od roku 1998 se zastavil sestupný trend výnosů, které loni meziročně stouply o třetinu na 89,1 milionu korun. ČTK převzala výsledky z výroční zprávy zveřejněné na webových stránkách RM-Systému.

Novým majitelem RM-Systému se stala firma RM-S Holding, nástupce dlouholetého vlastníka PVT. Společnost PVT předloni koupilo a rozdělilo konsorcium firem v čele s polským Prokomem, mimoburzovní trh začala řídit finanční skupina J&T.

K rekordnímu zisku významně pomohly vyšší výnosy, vycházející z růstu aukčních obchodů a tržeb z veřejných odkupů, a stoupající zájem drobných investorů o internetové obchodování. K aktivnějšímu obchodování loni přispěl rekordní vzestup cen předních českých akcií. Akciový index PK 30 loni zpevnil o více než polovinu.

Z organizování odkupů menšinových podílů měl loni RM-Systém nejvyšší výnosy v historii, a provedl také zatím nejvíce akcí. Na druhou stranu tyto výkupy často vedou k obchodu emisí z veřejných trhů a snížení nabídky cenných papírů. Počet emisí loni v RM- Systému klesl o více než 50 na 178 koncem loňského prosince.

Objem zprostředkovaných obchodů RM-Systému loni klesl o takřka polovinu na 4,9 miliardy korun, a jeho podíl na tuzemském kapitálovém trhu tím nedosahoval ani procento. RM-Systém vznikl v roce 1993 a má základní kapitál 15 milionů Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK