Vláda schválila návrh změny systému nemocenského pojištění

18.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. května (ČTK) - Dlouhodobě nemocní lidé s nižším nebo středním výdělkem nedostanou po zavedení nového systému vyplácení nemocenské méně peněz než dosud. Vláda se totiž dohodla, že od čtvrtého dne nemoci budou lidé brát 69 procent denního průměrného výdělku, tedy stejně jako dosud. Podle původního návrhu to mělo být o dvě procenta méně. Novinářům to po zasedání vlády řekl ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach.

Nový zákon o nemocenském pojištění má změnit celý systém této dávky. Pokud předlohu schválí i parlament a prezident, zaměstnavatelé už nebudou muset odvádět za zaměstnance 3,3 procenta ze mzdy zaměstnance na náhrady, nýbrž jen 1,4 procenta. Na druhou stranu ale budou povinni vyplácet své zaměstnance v prvních dvou týdnech nemoci.

Pokud vejde návrh zákona v praxi, polepší si všichni nemocní v prvních třech dnech nemoci. Dostávat budou 30 procent průměrné mzdy na rozdíl od současné čtvrtiny. Pro zaměstnavatele zdravotně postižených by mělo platit speciální řešení - polovina výdajů spojených s úhradou náhrady mzdy jim bude hrazena ze státního rozpočtu.

Kabinet se v souvislosti s nastavením parametrů nové nemocenské dohodl také na stanovení stropů vyměřovacího základu pro placení pojistného na sociální a zdravotní zabezpečení. V roce 2007 to bude pětinásobek průměrné měsíční mzdy, o rok později čtyřnásobek a v roce 2009 trojnásobek.

Nemocenská bude náležet lidem od 15. kalendářního dne nemoci, a to za kalendářní dny. Zůstane zachován systém redukčních pásem pro zápočet výdělku.

Ostatní dávky nemocenského pojištění, tedy ošetřovné, těhotenský příspěvek a mateřská, budou lidem náležet už od prvního kalendářního dne vzniku nároku na tyto dávky z nemocenského pojištění, tedy stejně jako dosud.

Návrh počítá také se sankcemi za nedodržení systému léčby. Lidem, kteří poruší pravidla, bude hrozit pokuta až 20.000 korun, přijít také budou moct zpětně o výplatu celé nemocenské. Postih má hrozit i lékařům, kteří nebudou moci odůvodnit vypisování pracovní neschopnosti. V nejzazším případě by přišli o právo vypisovat nemocenskou, uvedl Škromach. Nový zákon podle ministra zajistí větší spravedlnost v rozdělování nemocenských a nastaví systém tak, že se nevyplatí zůstávat "bezdůvodně doma na dávkách". Přesto je podle něj systém dál založen na solidaritě zdravých s nemocnými. Nynější systém je podle ministerstva zastaralý. Dávky jsou totiž relativně vysoké pro pojištěnce s nízkým příjmem a na druhou stranu nízké u pojištěnců s vysokým příjmem.

O změně Škromach průběžně jedná se zaměstnavateli. Na úhradě výdajů v prvních dnech neschopnosti se podílejí ve 20 státech EU. Nová konstrukce nemocenských dávek má zajistit vyrovnanou bilanci nemocenského pojištění a zvýšení příjmů z pojištění. Změna sazeb byla i výsledkem hledání konsenzu mezi zástupci zaměstnavatelů a zaměstnanců, konstatoval Škromach už dříve.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK