Koruna téměř vymazala úterní ztráty a posílila na 30,19 Kč/EUR

18.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. května (ČTK) - Obchodování s českou měnou se ve středu zklidnilo, kurz téměř vymazal úterní ztráty. K euru koruna posílila o sedm haléřů na 30,19 Kč/EUR, kde stála po 17:00. Vůči dolaru zpevnila o deset haléřů na závěrečných 23,90 Kč/USD. Za posunem kurzu k silnějším hodnotám stál především pokles americké měny na světových trzích. Vyplývá to z informací dealingu Komerční banky.

"Odpoledne nabral vývoj na obrátkách a všechny středoevropské měny posílily. Za posílením celého středoevropského regionu stál opět vývoj na eurodolarovém trhu," uvedl analytik Volksbank Vladimír Pikora. Domácí měna je nyní pasivně ve vleku nálady nadnárodních investorů, zejména pak londýnských bank, doplnila analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

O obchodování s korunou podle ní velký zájem není, protože úročení koruny je prakticky nejnižší v EU, a tak není pro zahraniční investory ani trochu atraktivní měnou. "Má to však i jednu výhodu. Protože o korunu jeví zájem jen zanedbatelné množství spekulativního kapitálu, nepodléhá kurz výrazným výkyvům ani na jednu stranu," podotkla.

Středoevropské měny budou ve čtvrtek řízeny náladou zahraničních investorů, která bude určovat především pozice amerického dolaru na světovém trhu, míní analytik KB Jan Vejmělek. Šichtařová očekává, že koruna bude v dalších dnech a možná i týdnech bez jasného trendu pevně usazena v intervalu 29,90 až 30,40 Kč/EUR.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK