LN: Úředníci MD si nechali od firem platit zahraniční cesty

19.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. května (ČTK) - Velké stavební společnosti si zavazovaly úředníky ministerstva dopravy zahraničními cestami. Vedoucí pracovníci oblastních správ Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), což je státní příspěvková organizace zřízená ministerstvem dopravy, se tak dostali do střetu zájmů hraničícího s porušením zákona. Nechávali si platit zahraniční cesty od firem, kterým pak přidělovali zakázky. Uvádí to interní vládní materiál, o kterém informují dnešní Lidové noviny.

Text sepsalo ministerstvo dopravy jako vysvětlení k výsledkům kontroly Nejvyššího kontrolního úřadu. Ministerstvo úředníky hájí a tvrdí, že "tento způsob byl s ohledem na limitované vlastní prostředky zvolen proto, aby se dařilo udržovat základnu znalostí a vědomostí zaměstnanců zejména v odborných oblastech".

Stejně argumentuje i mluvčí ŘSD Jan Hoření. "Účelem těchto cest je, aby naši lidé viděli, co se kde dá dělat. Takové cesty jsou ale natolik finančně nákladné, že si to stát nemůže dovolit," řekl LN. Ministerstvo však v textu píše, že svým zaměstnancům do budoucna zakazuje účast na zahraničních služebních cestách, které financují dodavatelé stavebních prací.

Organizace Transparency International, která se zaměřuje na boj s korupcí, tento případ vnímá jako klasickou ukázku korupce, uvedly LN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK