MfD: Firmy se připravují na stavbu nových uhelných elektráren

19.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. května (ČTK) - Zatímco elektrárenská společnost ČEZ začíná obnovovat 20 let staré hnědouhelné elektrárny, další firmy se připravují na to, že začnou stavět elektrárny na uhlí zcela nové. Česko tak zažije renesanci elektráren na uhlí, píše dnešní Mladá fronta Dnes.

Poptávka po elektřině roste v celé Evropě, a tak se do její výroby tlačí noví investoři, hlavně z řad českých uhlobaronů. O nové elektrárně na černé uhlí uvažují noví vlastníci OKD v čele se Zdeňkem Bakalou. Do výroby elektřiny chce vstoupit i slovenská finanční skupina J&T. Ta zatím hledá středně velké elektrárny na prodej a zkoumá, zda by nešlo zprovoznit některé nevyužívané.

"My o tom vedeme jednání s ČEZ. Preferujeme dohodu s ním, ale jsou tady i jiní zájemci, kteří by do toho šli s námi," řekl spolumajitel Mostecké uhelné společnosti Petr Pudil. MUS je druhým největším dodavatelem uhlí pro elektrárny.

ČEZ může stavět mnohem rychleji a levněji tam, kde už elektrárny stojí. Zároveň jedná o dlouholetém odběru uhlí od dvou největších těžařů. Tím by přebral většinu uhlí svým konkurentům. "Začíná kompletní obnova Tušimic za 15 miliard korun. Pak počítáme asi se dvěma zcela novými zdroji, zvažujeme Počerady a Ledvice," řekl deníku mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Nyní je v Česku kvůli omezeným zásobám uhlí pro nové elektrárny těsno, jakmile však vy však stát povolil vyšší těžbu, prostor pro ně se zvětší. Uhlí z dosud otevřených dolů vydrží do roku 2035. Každá nová elektrárna musí mít dodávky na 40 let, uvedla MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK