Mazars: Evropské prostředí mění pohled na efektivnost českých podniků

19.05.2005 | , Mazars
Tiskové zprávy


V letošním roce se očekává se, že zavedení mezinárodních účetních standardů IFRS změní pohled na efektivnost  některých českých firem.  Firmy budou například jinak vykazovat dodávky a práce prováděné podle dlouhodobých kontraktů,  majetek pořízený na leasing, oceňovat a odepisovat dlouhodobý majetek či vykazovat rezervy a výnosy.

Změny, které souvisejí se vstupem ČR do Evropské unie před rokem, znamenají pro firmy kotované na burzách zcela jiný pohled na výši zisku. „Je možné, že z ekonomického pohledu některé české podniky vyplácejí dividendy z něčeho, na co si možná v nejbližších letech teprve budou vydělávat,“ uvedla Ing. Jana Švenková, partnerka auditorské společnosti Mazars na dnešním setkání s novináři. Věřitelé a dodavatelé se mohou dozvědět, že hospodářský výsledek jejich partnerů se podle nových standardů možná bude lišit od dosavadních výkazů a to i v řádu desítek miliónů korun.

Události posledních let ve světě - jako byl pád italského Parmalatu (a předtím amerických Enronu a Worldcomu) – zásadně ovlivnily změny povinností podniků a dohledu nad auditorskou profesí. Zřízení komise PCAOB  v USA zvýšilo požadavky na auditora (nezávislost,  vedení spisu…), ale má dopad i na  audit českých poboček mezinárodních skupin kotovaných na amerických kapitálových trzích. 

Červen 2005 je mezníkem. Ve vrcholícím období valných hromad se akcionáři a analytici kotovaných firem naposledy dozvědí hospodářské výsledky podle výkazů, na které si v českém prostředí zvykli po roce 1992.

O změnách, které přinesly nové účetní standardy IFRS, bude Mazars informovat na začátku června 2005, kdy budou zveřejněny výsledky specializované mezinárodní studie Mazars, která zobecnila chování ekonomických subjektů v 12 evropských zemích včetně ČR.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy