Přes program průmysl a podnikání přijdou do ČR desítky miliard Kč

19.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. května (ČTK) - Prostřednictvím unijního Operačního programu průmysl a podnikání by mohlo v letech 2007 až 2013 směřovat do Česka ročně až 20 miliard korun. Uvedla to dnes náměstkyně ředitele agentury CzechInvest Hany Chlebná na setkání s novináři. Na období 2004 až 2006 má program k dispozici zhruba 11 miliard korun.

Podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Martina Tlapy by roční objem prostředků v dalším rozpočtovém období mohl stoupnout proti současnému stavu zhruba trojnásobně.

Georgios Yannoussis z Evropské komise uvedl, že pro takový objem prostředků je nutné, aby měla Česká republika k dispozici dostatečné personální kapacity. Podle Tlapy je však někdy obtížné konkurovat nabídkám soukromého sektoru, který odborníkům na strukturální programy platí několikanásobně více, než státní správa. V případě, že země přislíbené prostředky na projekty nevyčerpá, budou je muset vrátit EU.

Od poloviny loňského roku, odkdy program funguje, úřady rozhodly o rozdělení 1,04 miliardy korun a proplatily téměř 240 milionů korun. Do tohoto týdne CzechInvest dosud přijal 1710 žádostí, v téměř 800 případech rozhodl kladně.

Součástí Operačního programu průmysl a podnikání je 11 programů, které jsou zaměřeny na podporu zejména malého a středního podnikání s využitím strukturálních fondů EU. Zaměřují se na rozvoj podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti. Ze současných zhruba 11 miliard korun přidělených do roku 2006 hradí tři čtvrtiny EU a zbytek ministerstvo průmyslu a obchodu.

Pro období 2004 až 2006 Evropská unie počítá s podporou České republice za celkem 2,33 miliardy eur (asi 76 miliard korun). O celkovém finančním rámci nového období by EK měla rozhodnout zhruba do konce roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK