Experti: Placení nemocenské by odnesly malé firmy s nízkými platy

19.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 19. května (ČTK) - Placení prvních 14 dnů nemocenské zaměstnavatelem by zatížilo především malé společnosti s nízkými platy, jejichž zaměstnanci jsou nadprůměrně nemocní. Takovým firmám by stouply náklady i administrativa, uvedli dnes experti, které ČTK oslovila. Možnost vybrat si mezi starým a novým systémem nemocenské by firmám sice pomohla, zase by se však podle odborníků vytratil původní záměr novely.

Vláda ve středu rozhodla, že by dávky v nemoci měli v prvních 14 dnech platit zaměstnavatelé. Na oplátku by se jim snížily odvody na nemocenské pojištění ze 3,3 procenta platu zaměstnance na 1,4 procenta. Možnou alternativou je, že by si malé firmy do 25 zaměstnanců mohly vybrat, zda raději nechtějí zůstat u starého systému. Ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach podle hospodářské komory přislíbil, že by možnost volby mohly mít všechny společnosti. O konečné podobě nemocenské rozhodnou až poslanci a senátoři.

Podle ředitele poradenské společnosti Triton Luďka Pfeifera se nový systém vyplatí především společnostem s vyššími příjmy. Nadprůměrně placeným zaměstnancům se nevyplatí marodit a úspory ze snížení odvodů státu tak převýší výplatu nemocenského z vlastních zdrojů.

Naopak pro klasické výrobní závody, které zaměstnávají velké množství lidí s podprůměrnou mzdou, může nový model znamenat ohrožení, uvedl Pfeifer. Tyto firmy se potýkají s vysokou nemocností pracovníků, která obvykle trvá právě jeden až dva týdny. "Nutnost proplácet nemocenské dávky z vlastních zdrojů by tak mohla přinést výrazné finanční problémy a v krajních případech až likvidaci firem," uvedl.

Pokud by byl člověk se mzdou 20 tisíc korun nemocný dvakrát ročně po 14 dnech, zvýšily by se firmě náklady na pracovníka o více než 5000 korun, vypočítala analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Při jedné nemoci ročně v délce 14 dnů by firma naopak vydělala necelých 500 Kč. Loni byli Češi "na neschopence" v průměru 21,4 dne za rok.

Pro drobné společnosti by nová metoda navíc přinesla velkou zátěž mzdovým účtárnám. Zatímco dnes se nemusejí výpočtem nemocenských dávek vůbec zabývat, nově by komplikované výpočty připadly právě jim. "Obzvláště z pohledu malých organizací pokládám nový model za pravý opak vládou proklamované snahy zlepšit prostředí pro podnikání," řekl Pfeifer.

Také hospodářská komora se obává, že by nový systém nemocenského pojištění dopadl zejména na malé firmy. Poškozeny by prý byly také podniky z textilní výroby či zemědělství, kde se vyplácejí podprůměrné mzdy.

Podle Nadji Fehimovičové ze serveru Finance.cz nový systém neřeší problém lidí, kteří jsou na nemocenské dlouhodobě kvůli obavám z propuštění nebo kvůli nedostatku pracovních zakázek. Naopak u krátkých nemocenských budou firmy ještě více tlačit na to, aby jejich zaměstnanci zůstali v práci i za cenu toho, že nemoc přechodí. "Už nyní se potýkáme se situací, kdy si lidé z důvodu krácených příjmů berou raději dovolenou. Situace by se schválením tohoto návrhu ještě zhoršila," řekla.

Vláda by podle expertů ještě měla vyřešit, jak by zaměstnavatelé mohli své zaměstnance kontrolovat, zda nemocenskou pobírají oprávněně a nesimulují. Úsilí o kontrolu zneužívání nemocenské by však měl podle Horské zvýšit i stát. Jednak je od toho placený daňovými poplatníky, a navíc systém podle ní zneužívá i dost státních zaměstnanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK