ČEZ je v užším výběru v tendru na polskou elektrárnu Kozienice

19.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


VARŠAVA 19. května (ČTK) - Česká energetická společnost ČEZ se dostala do užšího výběru šesti firem v tendru polské vlády na privatizaci uhelné elektrárny Kozienice ve středním Polsku. Podle agentury Reuters to oznámilo polské ministerstvo státního pokladu.

Vedle ČEZ do užšího výběru postoupil polský distributor ENEA, německá společnost PCC, dvě španělské firmy Endesa a Iberdrola i švédský Vatenfall. Neprošly německá RWE, belgický Electrabel a italský Enel.

Kozienice jsou jednou z největších polských elektráren. Disponují instalovanou kapacitou 2820 megawattů a jejich podíl na trhu je 12 procent. Vláda zvažuje prodej části elektrárny na varšavské burze.

ČEZ se tento měsíc dostal i do užšího kola v tendru na prodej skupiny elektráren Dolna Odra. Kromě těchto dvou usiluje ČEZ ještě o koupi podílu ve skupině elektráren Patnów-Adamów-Konin.

ČEZ poprvé expandoval v zahraničí v loňském roce, kdy koupil tři distributory v Bulharsku. Letos naopak v Bulharsku neuspěl s nabídkou na koupi předních bulharských elektráren. Podepsal však smlouvu na koupi rumunského distributora Oltenia.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK