Je auditů a auditorů hodně nebo málo? Potřebujeme audity a auditory?

24.05.2005 | , Ernst & Young
Tiskové zprávy


Interní auditor není kontrolor a interní audit není kontrola, to je hlavní závěr první Executive Party společnosti Ernst & Young a Českého institutu interních auditorů, které se zúčastnilo přes 30 top manažerů významných českých společností. Poradce managementu – to je nová role, k níž interní audit v dnešní době směřuje.

Mottem první Executive Party byla otázka „Proč mohu jako ředitel společnosti klidně spát?“. Účastníci se shodli, že se do popředí dostává osobní odpovědnost manažerů. Dochází k posunu v prioritách od dosahování excelentních finančních výsledků nebo vysoké efektivity k zajištění dostatečně silného kontrolního prostředí ve firmě. Klíčového rozměru také nabývá etické prostředí společností. Podle Jacka Stacka, generálního ředitele České spořitelny, je téma interního auditu velice aktuální hlavně v souvislosti s nedávnými případy tunelování a krachů společností nejen v České republice, ale i na celém světě.

Řečníci diskutovali o teorii a praxi auditů v prostředí českých společností. Jak pronesl Michal Heřman, generální ředitel společnosti Eurotel: "Interní audit je funkce, která před 15 lety ještě neexistovala a lidé se jí proto obávali. Je důležité jim vysvětlit, že audit není perzekuce, ale účinný nástroj, který napomáhá ke zvyšování hodnoty naší společnosti pro akcionáře."

Martin Smekal, partner společnosti Ernst & Young, konstatoval: „Interní auditor je tak trochu doktor - když ho zavoláte, bojíte se, co najde, ale spoléháte na jeho radu. Chodí po společnosti a zjišťuje, kde jsou problémy, informuje management a navrhuje řešení.

Jack Stack řekl: „Já se řídím heslem mého otce ´Dělej správné věci´. Dnes je ale hodně těžké rozlišit mezi správným a nesprávným a dobrým a špatným. Proto jsme v České spořitelně vytvořili Etický kodex, který každý zaměstnanec při nástupu do zaměstnání vlastnoručně podepíše.

Na možné rozdílné pohledy manažerů na audity upozornil Zbyněk Frolík, ředitel společnosti LINET a držitel titulu Podnikatel roku 2003: „U nás jsem auditor já. Firmu jsem založil a vybudoval. Myslím si, že se jako ´manažer – vlastník´ na úlohu auditu dívám jinak než ´manažer – gážista´, který firmu spravuje pro mnohdy neznámé akcionáře.

Jan Gregor, ředitel Národního fondu MF ČR v souvislosti s mottem setkání konstatoval: „Naše kontrolní mechanizmy jsou nastaveny velice dobře na několika úrovních a proto můžu říct, že spím dobře.“ A dodal: „Počet auditů ještě stoupl se vstupem do Evropské unie, což má ovšem i negativní dopad v tom, že nám zbývá méně času na práci.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy