Soudní exekutoři postupují v arbitrážních řízeních v souladu se zákonem

25.05.2005 | , Exekutorská komora
Tiskové zprávy


Soudní exekutoři, kteří provádějí soudní exekuce na základě rozhodčích nálezů „Vnitrostátní a mezinárodní arbitráže ad hoc“, se samotným prováděním exekuce nemohou dostat do rozporu se zákonem. Do toho by se mohli dostat naopak svou nečinností v těchto případech. Tato tisková zpráva vyjadřuje stanovisko Exekutorské komory České republiky.

I v případech, kdy soudní exekutor provádí exekuci na základě rozhodčího nálezu, musí ho k tomuto úkonu pověřit soud,“ řekl dnes prezident Exekutorské komory České republiky JUDr. Juraj Podkonický, PhD. Podle něj tak nařízení exekuce není rozhodnutím soudního exekutora ale příslušného soudce. Právě soud totiž zkoumá před pověřením soudního exekutora tzv. platnost exekučního titulu - tj. nejenom platnost samotného rozhodnutí ale také „pravomocnost“ arbitráže. Soud tak mimo jiné posuzuje, zda bylo správné, že o konkrétním sporu bylo rozhodnuto v daném rozhodčím řízení. Tím soud, který soudního exekutora pověří provedením exekuce, fakticky osvědčí její oprávněnost. Soudnímu exekutorovi naopak nepřísluší, aby vznik exekučního titulu jakkoliv zkoumal. Pověřením soudního exekutora je pak exekuce stejně platná jako kdyby vycházela např. z klasického soudního řízení před obecnými soudy. „Od okamžiku, kdy je soudní exekutor pověřen soudem provedením exekuce, je naopak povinen činit kroky k vymožení pohledávky. Jinak by se sám svou nečinností vystavoval nebezpečí porušování stavovských či právních předpisů,“ pokračuje JUDr. Podkonický. Podle něj je nemyslitelné, aby se soudní exekutor, který na základě rozhodnutí soudu zahájí exekuci, dopouštěl porušení exekuční řádu.

Prezident exekutorské komory se dnes také důrazně ohradil proti vyjádření tiskového mluvčího ministerstva spravedlnosti Petra Dimuna, podle kterého chce ministerstvo zkontrolovat, zda exekutoři v těchto případech postupovali v souladu s exekučním řádem. „Pan Dimun se účelově pokouší nalézt viníka tam, kde nemůže být,“ dodává Podkonický.

EK ČR nepřísluší posuzovat zákonnost postupu „Vnitrostátní a mezinárodní arbitráže ad hoc“.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy