Barroso před europoslanci odmítl nařčení ze střetu zájmů

26.05.2005 | , Evropský parlament
Tiskové zprávy


Evropský parlament se na plenárním zasedání v Bruselu zabýval návrhem na vyslovení nedůvěry Evropské komisi. Návrh podala desetina europoslanců včetně tří českých. Předsedovi Komise Josému Manuelovi Barrosovi europoslanci vytýkají domnělý střet zájmů...

Předsedovi Komise Josému Manuelovi Barrosovi europoslanci vytýkají domnělý střet zájmů kvůli dovolené na pozvání řeckého rejdaře, který se souhlasem Komise dostal dotaci.

Z českých členů EP podání návrhu 12. května 2005 podpořili Miloslav Ransdorf (GUE/NGL, CZ), Vladimír Remek (GUE/NGL, CZ) a Vladimír Železný (IND/DEM, CZ).

Barroso se proti tvrzením iniciátora Nigela Paula Faragea (IND/DEM, UK) dnes v plénu EP ohradil. Tento britský euroskeptik předtím vytkl šéfům čtyř největších frakcí, kteří se od návrhu 13. května distancovali, "zaslepenost budováním Evropy".

Barroso, kterého do Parlamentu doprovodili ostatní eurokomisaři včetně Vladimíra Špidly, návrh dnes označil za naprosto neodůvodněný a neopodstatněný. "Žádný střet zájmů v Evropské komisi nenastal." Barroso poukázal na vysvětlení, které dopisem podal Konferenci předsedů (frakcí EP) 22. dubna. Ti jeho informace označili za postačující.

"Nemám, co bych dodal", prohlásil Barroso. Řeckého obchodníka Spirose Latsise podle svých slov zná už 20 let ze studií v Ženevě. O dotaci nicméně rozhodla nezávisle předchozí Komise za předsednictví Romana Prodiho.

"Nejsem si vědom jakékoli návaznosti mezi Latsisem a Komisí, které by mohly vyvolat podezření o střetu zájmů", zdůraznil Barroso. Návrh na vyslovení nedůvěry označil za výraz zaujatosti, nahodilou směs nepodložených tvrzení, nespravedlivý, nelegitimní a absurdní: "Žádný střet zájmů v Evropské komisi nenastal."

Proti návrhu na vyslovení nedůvěry Barrosově komisi se v rozpravě vyslovili i mluvčí většiny frakcí EP:

Hans-Gert Poettering (PPE/DE, DE) ho odsoudil a označil návrh za "lidsky neslušný a politicky průhledný, neboť je namířený proti sjednocování Evropy". S tím se ztotožnil i Martin Schulz (PSE, DE), podle něhož iniciátorům jde jen o show. Graham R. Watson (ALDE, UK) označil signatáře za směšné: "Jde vám jen o zdiskreditování Komise." Monica Frassoni (Verts/ALE, IT) návrh označila za oportunismus.

Miguel Portas (GUE/NGL, PT) zdůvodnil stažení svého podpisu nedostatkem důkazů. Návrh označil za populistický a namířený proti evropským institucím. V rozpravě vystoupili i Jens-Peter Bonde (IND/DEM, DK), Brian Crowley (UEN, IE) a Hans-Peter Martin (NI, AT), který se ohradil proti obvinění z demagogie.

Pokud Barrosovo vysvětlení předkladatele neuspokojí, bude Evropský parlament o vyslovení nedůvěry Komisi hlasovat až na dalším, červnovém plenárním zasedání ve Štrasburku, neboť bruselské zasedání je jen dvoudenní a podle Jednacího řádu EP (článek 100) musí mezi rozpravou o vyslovení nedůvěry a hlasováním o něm uplynout alespoň 48 hodin: "O návrhu se hlasuje jmenovitě a nejdříve 48 hodin po zahájení rozpravy."

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy