InOcean: Realitní trh je nejživější v Praze a středních Čechách

26.05.2005 | , InOcean
Tiskové zprávy


Vysoká nezaměstnanost, malý zájem investorů o danou lokalitu a špatná infrastruktura jsou podle realitních kanceláří nejčastějšími důvody nezájmu kupujících o nemovitosti ve vybraných českých regionech. Naopak vedle Brna a Mladé Boleslavi čeká v dohledné době vysoký zájem o byty či rodinné domky i Liberecký kraj.

Nejvíce zájemců o koupi a prodej bytu či rodinného domku je podle realitních kanceláří jednoznačně v Praze a Středočeském kraji. Největší poptávku po nebytových prostorách ovšem registrují v Pardubickém a Jihomoravském kraji. Naopak největší chuť nemovitost prodat eviduje v posledních měsících internetové tržiště nemovitostí InOcean v Moravskoslezském kraji.

U bytů registrujeme jednoznačně nejvíce zrealizovaných obchodů v Praze a středních Čechách. Na třetím místě pak stojí Jihomoravský kraj. U rodinných domků je to velmi podobné – zde drží prim Středočeský kraj. Důvod je jasný: Jde o obecně zajímavé lokality a například v případě Mladé Boleslavi či Brna i o oblasti lákavé pro investory. Podle mého názoru ze stejného důvodu půjde nahoru brzy i Liberecký kraj,“ uvedl ředitel realitního internetového tržiště InOcean Petr Wimmer.

Nejnižší aktivitu naopak vykazuje trh nemovitostí v Karlovarském kraji. A to jak z pohledu poptávky po bytech či domcích, tak zájmu nemovitost prodat. Jen o málo větší aktivitu projevuje Ústecký a Zlínský kraj. Na chvostu pomyslného žebříčku obchodně aktivních lokalit stojí podle Petra Wimmera i kraj Vysočina a z pohledu obchodů s byty a rodinnými domky i Pardubice.

Vysvětlení je zřejmé – například Ústecký kraj je oblast s velmi vysokou nezaměstnaností a ačkoli ceny tamních nemovitostí jsou oproti Praze pětinové, zvláštní zájem nejde očekávat. Nejde ani o lákavé oblasti pro investory, navíc s přetrvávající image lokality se špatným životním prostředím a špatnou infrastrukturou. Žádnou změnu v tomto směru ani výhledově nevidím,“ vysvětlila ředitelka realitní kanceláře Palladium Reality Iva Cikánková.

Internetové tržiště nemovitostí InOcean potvrzuje stejný trend jako zúčastněné realitní kanceláře i z vlastní zkušenosti. Možnost zadat poptávku po bytu či rodinném domku přes telefon rovnou do systému totiž využívají především Středočeši a zájemci ze severní i jižní Moravy. „Je zvláštní, že ze středních Čech volají především jednotlivci poptávající rodinný domek, z Moravy jde hlavně o firmy, které chtějí přesídlit – obvykle do Brna - a shánějí nebytové prostory. Často volají i ze severu Moravy – jako je Frýdek-Místek nebo Ostrava, kde není příliš mnoho realitních kanceláří a ti lidé se nemají kam obrátit,“ shrnul Petr Wimmer, ředitel internetového tržiště nemovitostí InOcean.

Internetové tržiště nemovitostí InOcean je k dispozici pro zahraniční návštěvníky v anglické mutaci webových stránek. K dnešnímu dni registruje více než 150 uživatelů z řad realitních kanceláří a developerů ze všech regionů České republiky. Pro své zákazníky B2B tržiště nabízí nyní služby zdarma. V rámci InOcean je navíc k dispozici i systémové řešení, které umožňuje export dat z nejčastěji používaných softwarů pro realitní kanceláře. Podle plánu se tržiště rozšířilo i o klienty z řad developerů.

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy