Ministerstvo podporuje u Severočeských dolů exkluzivitu pro ČEZ

31.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 31. května (ČTK) - Ministerstvo financí podporuje v případě zvažovaného prodeje většinového státního podílu v Severočeských dolech exkluzivitu pro společnost ČEZ. Uvedl to dnes server Patria s odvoláním na informace agentury Bloomberg. "Podmínkou je, že nabídnutá cena bude výhodná pro stát," sdělil mluvčí úřadu Marek Zeman. Obdobnou strategii v minulosti podporoval i ministr průmyslu a obchodu Milan Urban.

"Ministerstvo průmyslu a obchodu a ministerstvo financí připravují materiál do vlády," doplnil Zeman. Podle mluvčího MPO Iva Mravinace nadále platí červnový termín, kdy by měl kabinet materiál projednat.

Stát v současné době v Severočeských dolech vlastní 55procentní podíl. Vláda se jej pokusila prodat před rokem a půl, kvůli nízkým cenovým nabídkám však nakonec privatizaci zrušila. Mezi posledními třemi zájemci byly společnosti Penta, J&T a Appian Group, které nabízely zhruba od pěti do sedmi miliard korun za státní podíl. ČEZ, který vlastní v dolech 37 procent akcií, stát tehdy do privatizace nepustil.

Ministerstva průmyslu a obchodu a financí na materiálu o dolech pracují od loňského jara. Původně měly zprávu předložit koncem minulého roku, vláda postupně termín několikrát odložila na konec letošního roku.

Mezi dalšími zvažovanými variantami o budoucnosti dolů bylo spojení Severočeských dolů se sousední soukromou společností Mostecká uhelná pod majetkovým vlivem ČEZ či společně s majitelem MUS, Severočeskou uhelnou. Další zmiňovanou variantou byl odkup MUS a její prodej ČEZ a zároveň převod podílu v SD rovněž na ČEZ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK