S&P zlepšila výhled ratingu firmy ČEZ na pozitivní

31.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 31. května (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's zlepšila výhled úvěrového ratingu české elektrárenské firmy ČEZ na pozitivní ze stabilního. To znamená, že dalším krokem může být zvýšení samotné ratingové známky. Oznámila to Standard & Poor's. Současně potvrdila hodnocení dlouhodobých závazků firmy ČEZ stupněm BBB+.

"Revize výhledu odráží očekávání, že silná finanční pozice ČEZ a zlepšující se regulační i tržní prostředí na klíčovém trhu v České republice vyváží negativní důsledky expanzivní strategie společnosti," prohlásil úvěrový analytik S&P Andreas Zsiga.

Expanze společnosti prostřednictvím převzetí distribučních firem v Rumunsku a Bulharsku je podle S&P všeobecně rizikovější než současné aktivity ČEZ a přináší nové integrační úkoly pro vedení firmy. Zsiga uvedl, že zvýšení ratingu ČEZ by vyžadovalo silnou finanční výkonnost, další zlepšení regulačních a tržních podmínek v ČR a úspěšnou integraci převzatých firem.

ČEZ loni při prvním proniknutí na zahraniční trhy koupil tři rozvodné firmy v Bulharsku za téměř devět miliard korun. V Rumunsku pak vyhrál soutěž na prodej distribuční společnosti Electrica Oltenia.

Společnosti ČEZ stoupl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 60 procent na 4,6 miliardy korun. Tržby za prodej elektřiny vzrostly o 3,7 procenta na 16,9 miliardy korun. Za růst tržeb firma podle analytiků vděčí mimo jiné vyšším velkoobchodním cenám elektřiny, kterou letos prodává zhruba o 11 procent dráže.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK