Experti: Bez reforem Evropě hrozí, že ji převálcuje konkurence

31.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 31. května (ČTK) - Bez zásadních ekonomických reforem hrozí Evropské unii, že ji převálcuje světová konkurence. Uvedli to experti při debatě o udržitelnosti lisabonské strategie na ministerstvu financí. Evropa by se podle nich měla soustředit na vzdělání a technologie, protože v cenách nebo mzdách není a nebude schopna konkurovat.

Právě mimořádně vzdělaná pracovní síla a špičkové technologie by měly být argumentem pro firmy, aby v Evropské unii zůstaly navzdory vysokým nákladům na práci a nákladným sociálním a ekologickým standardům. Pokud to EU nebude schopna nabídnout, společnosti odejdou do Asie či jiných zemí, které jim nabídnou výrazně levnější prostředí, řekla Ingeborg Němcová z Vysoké školy ekonomické.

Podle Němcové činí průměrné hodinové náklady práce v původní unijní patnáctce 21,5 eura a například v Německu nebo Dánsku se vyšplhají až na 27 eur. Noví členové EU jsou na tom o poznání lépe a například v Pobaltí činí tyto náklady asi tři eura. I to je však podstatně více než v Číně, která vykazuje průměrný náklad 0,6 eura.

I Česká republika a další relativně levné země proto musejí podle Němcové nabídnout něco více, aby kapitál neodešel na Ukrajinu nebo ještě dále na východ. "Pokud EU nebude mít kvalitní pracovní sílu a kvalitní prostředí, pak bude muset čelit všem důsledkům neúspěchu," varovala.

Obyvatelé řady států západní Evropy si v posledních desetiletích zvykli na vysokou životní úroveň a štědrý sociální stát. Zatímco dříve však byly jedinou konkurencí USA nebo Japonsko, nyní vyrůstají noví konkurenti a Evropa podle některých expertů usnula na vavřínech.

Politici se již před pěti lety pokusili tento trend zvrátit takzvanou lisabonskou strategií, podle které měla EU do roku 2010 předehnat USA a stát se nejvýkonnější ekonomikou světa. "Plán dohnat a předehnat však unii i přes počáteční nadšení nevyšel," připomněl náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Kamenem úrazu bylo podle expertů příliš mnoho priorit. Unie chtěla zároveň hospodářský růst, štědrou sociální síť a špičkové ekologické standardy. Dokument obsahoval na 120 různých cílů. EU se proto letos rozhodla soustředit se především na ekonomický růst a maximální zaměstnanost.

Zástupce ministerstva životního prostředí Jiří Hlaváček však tvrdí, že ochrana životního prostředí není překážkou hospodářského rozvoje. Ekologické limity podle něj podněcují firmy k inovacím a vytváření nových technologií, což podporuje i tvorbu pracovních míst.

Náměstek ministerstva práce a sociálních věcí Čestmír Sajda zase uvedl, že obyvatelé evropských zemí nejsou ochotni obětovat vyšší konkurenceschopnosti to, co obyvatelé Asie nebo USA. Američané podle něj pracují podstatně déle než Evropané. Asijské státy mají zase mizivé sociální podmínky a špatnou bezpečnost práce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK