Peníze.CZ: Internetovou bankou roku je Česká spořitelna

31.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 31. května (ČTK) - Internetovou bankou roku se v tradiční anketě serveru Peníze.CZ stala Česká spořitelna a její internetová aplikace Servis 24. ČS zvítězila těsně před Komerční bankou, na třetím místě skončily Raiffeisenbank a Volksbank, informoval Martin Zika ze serveru Penize.CZ. Dodal, že favoritem čtenářů je internetová aplikace GE Money Bank.

Srovnání s testem z roku 2002, kdy ho Peníze.CZ prováděly poprvé, podle něj jasně ukazuje zlepšení, kterého internetové bankovnictví během této doby dosáhlo. "Například zatímco při minulém hodnocení byla eBanka jedinou bankou, která nabízela alternativy zabezpečení, letos tuto možnost nabízí už více než třetina bank," uvedl Zika.

Obliba přímého bankovnictví v České republice roste. Přístup k bankovnímu účtu přes internet, telefon či mobilní telefon využívá v průměru téměř 50 procent klientů, vyplynulo z nedávné ankety ČTK u čtyř největších českých bank. Počet uživatelů přímého bankovnictví ročně roste o desítky procent.

Ekonomové však upozorňují na to, že počet uživatelů neroste díky zájmu Čechů o moderní technologie, ale především kvůli politice peněžních ústavů. Banky totiž zvyšují ceny za operace na přepážkách rychleji než například výběry peněz z bankomatů, jejichž síť zároveň rozšiřují. Lidem se tak návštěva pobočky prodraží, a proto čím dál více používají levnější bankomaty, internet a telefony.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK