Americké akcie kvůli statistice oslabují, vliv má i silný dolar

31.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 31. května (ČTK) - Ceny amerických akcií se dnes dopoledne na burze v New Yorku snižovaly. Nejvíce jim uškodila nová statistika, která ukázala snížení tempa podnikatelské aktivity v oblasti amerického Středozápadu. Naopak údaje o spotřebitelské důvěře překonaly očekávání trhu. Vliv měl i silný dolar, který je přítěží pro těžební firmy.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index průmyslových akcií pohyboval kolem 10.496 bodů a proti předchozímu závěru byl slabší o 0,4 procenta. Podobně index technologického trhu Nasdaq Composite ztrácel 0,4 procenta a nacházel se v blízkosti úrovně 2067 bodů. Půl procenta ubral index S&P 500, jehož hodnota činí asi 1193 bodů.

Národní sdružení nákupních manažerů pro oblast Chicaga dnes uvedlo, že index podnikatelské aktivity pro oblast Středozápadu v květnu klesl na 54,1 z předchozích 65,6 bodu v dubnu. Trh čekal, že index klesne pouze mírně a ustálí se na 62 bodech. Hodnota nad 50 bodů ale stále ukazuje růst.

Pod prodejním tlakem se ocitly akcie těžebních firem, které citlivě reagují na růst kurzu dolaru. Akcie společnosti Allegheny Technologies klesly téměř o procento, ztráty těžební firmy Freeport-McMoRan Copper & Gold přesáhly dvě procenta. Ceny kovů s rostoucím dolarem totiž většinou klesají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK