Vláda chce snížit daně, podnikatelé volají spíš po zjednodušení

31.05.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 31. května (ČTK) - Prioritou vlády je snížení daňového zatížení. Po jednání s představiteli Svazu průmyslu a dopravy to ČTK řekl premiér Jiří Paroubek. Podnikatelé ale volají spíš po zjednodušení daňového systému, uvedl předseda svazu Jaroslav Míl.

Míl dnes o daních jednal také s poslancem ODS Vlastimilem Tlustým. Návrh rovné daně, který předložila ODS, podle Míla sice vyhovuje požadavku podnikatelů na zjednodušení daňového systému. Na druhou stranu však podnikatelé nepovažují za vhodné zbavovat se některých daní jako nepřímého nástroje pro podporu strategických priorit jakou je například vzdělávání.

Paroubek připomněl, že v příštím roce bude daň z příjmu právnických osob na úrovni Slovenska, které je v poslední době v ekonomické sféře vyzdvihováno jako příklad. Navíc novela zákona o dani z příjmu fyzických osob, kterou do vlády předloží do 14 dnů ministerstvo financí, uleví 90 procentům občanů.

Kromě daňových novel vláda chystá řadu dalších legislativních kroků, které mají zlepšit podnikatelské prostředí. Paroubek zmínil stavební zákon, vyvlastňovací zákon, zákon o partnerství soukromého a veřejného sektoru, bytové normy včetně zákona o nájemném, zákon o veřejné zakázce ale také normy v sociální oblasti.

Například na předloženém zákoníku práce se však Paroubek s podnikateli neshodl. Pro podnikatele verze, kterou připravuje vláda, nepřijatelná. Neumožňuje prý například flexibilní zaměstnávání.

Představitelé podniků se naopak s premiérem shodli na nutnosti ekologického auditu zákonů. Do voleb by měla vláda prověřit všechny ekologické normy a zjistit, zda nejsou přísnější, než vyžaduje EU. Podle Paroubka jde o desítky zákonů, které bude třeba upravit.

Paroubek podporuje také požadavek podnikatelů na tzv. editační povinnost - tedy na to, aby všechny normy měly závazný výklad pro všechny úředníky. Podnikatelům slíbil, že v dohledné době by stát měl zajistit, aby na internetu byly zveřejněny všechny platné vyhlášky podobně, jak je tomu u zákonů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK