HN: Za dočasný nedostatek pohonných hmot může i Čepro

01.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. června (ČTK) - Nedostatek benzinu u čerpacích stanic, kvůli němuž se koncem minulého týdne dočasně snížily státní hmotné rezervy a u výrobce pohonných látek České rafinérské stály dlouhé kolony distributorů, zavinila i obchodní politika státem ovládané společnosti Čepro. Píšou to Hospodářské noviny.

Tato firma, která přepravuje a skladuje pohonné látky a současně ochraňuje státní hmotné rezervy, doposud tvrdila, že vinu nese výhradně Česká rafinérská, a to kvůli čtvrt roku staré havárii v rafinerii v Kralupech. "Nedostatek je způsoben neplánovaným výpadkem dodávek od České rafinérské. Česká rafinérská na český trh přestala dodávat pohonné hmoty, anebo dodávala jen v omezeném množství," připomíná deník sobotní výrok mluvčí Čepra Aleny Čechové v České televizi.

HN však zjistily, že samo Čepro v minulých měsících snížilo své zásoby benzinu na 'nouzový režim' a nemohlo požadavky distributorů uspokojit. Tyto informace potvrdil i předseda dozorčí rady Čepra Aleš Cincibus. Podle deníku ale říká, že firma k takovému kroku sáhnout musela, aby vyřešila dlouhodobě tíživou finanční situaci, kterou loni v listopadu odstartovaly prohrané soudní spory o tři miliardy korun.

"Po těch listopadových událostech muselo Čepro řešit problémy s tím, že přišlo o bankovní úvěr, muselo zaplatit dvoumiliardovou spotřební daň. Řešilo se to tak, že se snížily zásoby v Čepru, aby si firma uvolnila finanční prostředky a mohla normálně obchodovat. Jinak by situaci neustála," řekl HN Cincibus, kterého do dozorčí rady Čepra dosadil stát.

Cincibus nicméně stejně jako vedení Čepra trvá na tom, že díl viny nese i Česká rafinérská.

Ta to ale, jak HN připomínají, odmítá. Nedostatek pohonných hmot ve skladech společnosti Čepro způsobili v minulých dnech distributoři a rafinerie ze sousedních zemí, u kterých se vyskytl výpadek v zásobování, řekl v úterý mluvčí České rafinérské Aleš Soukup. "Příčina nedostatku pohonných hmot ve skladech Čepra je věcí Čepra a jeho obchodní politiky," uvedl Soukup. Dodal, že ČeR nemá s Čeprem obchodní smlouvu, na základě které by od něj firma pohonné hmoty odebírala.

Přes ostrá slova a přehazování odpovědnosti zástupci obou společností ujišťují, že není důvod k panice či obavám z nedostatku benzinu před letní sezonou. "Jeví se to možná jako válka, ale tak tomu není. Normálně spolu vyjednáváme, dnes je situace stabilizovaná a bude se zlepšovat," citují HN Cincibuse.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK