Stát vydá ve třetím čtvrtletí dluhopisy za 33 miliard Kč

01.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. června (ČTK) - Stát vydá ve třetím čtvrtletí letošního roku dluhopisy za 33 miliard korun, kterými bude financovat schodek státního rozpočtu. Kromě toho vydá také krátkodobé pokladniční poukázky za 75 miliard korun, z čehož do aukce půjde objem 45 miliard korun, uvedlo dnes ministerstvo financí.

Korunové dluhopisy mají splatnost rozloženou od tří do 15 let. U jednoho dluhopisu za sedm miliard korun půjde o znovuotevření emise. Stát používá dluhopisy především na financování schodku rozpočtu, který by měl letos činit 83,6 miliardy korun. Pomocí pokladničních poukázek stát řeší krátkodobý nedostatek peněz.

V letošním roce by měl celkový objem vydaných dluhopisů činit 110 miliard korun, maximálně však 120 miliard korun. Kromě toho si ministerstvo již v březnu půjčilo v zahraničí, a to miliardu eur (asi 30 miliard korun) na 15 let. Po započítání dluhopisů vydaných v eurech se tedy celková částka vyšplhá přibližně na 150 miliard korun. Resort navíc již dříve nevyloučil, že k emisi eurobondů letos přistoupí ještě jednou. Předpokládaný objem emisí pokladničních poukázek na letošní rok činí 202 miliard korun s možnou odchylkou deset procent.

Zadlužení České republiky v posledních letech prudce roste a od roku 1998 se více než ztrojnásobilo. Dluh celého veřejného sektoru již překročil bilion korun a dále se zvyšuje. Státu tak prudce rostou i náklady na úroky, které již přesáhly 30 miliard Kč ročně.

Pro budoucí přijetí eura, které Česko plánuje do roku 2010, nesmí veřejný dluh překročit 60 procent HDP a zde nemá země problém. Musí však trvale snížit roční schodky veřejných rozpočtů pod tři procenta HDP. To sice dosáhlo již v loňském roce, letos se však deficit opět zvýší až na pět procent. Pod povolenou tříprocentní hranici by se měly rozpočty opět dostat v roce 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK