Koruna mírně oslabila na 30,39 Kč/EUR a 24,75 Kč/USD

01.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. června (ČTK) - Česká měna nenavázala na pondělní výrazné posílení a vrací se ke slabším hodnotám. Od rána ztratila asi šest haléřů na 30,39 Kč/EUR. Vývoj koruny je podobný jako na okolních trzích, řekl Tomáš Vlk z Patria Online. Vůči dolaru koruna ztratila asi dvacet haléřů na 24,75 Kč/USD.

Euro dnes opět oslabilo až na 1,2277 USD/EUR, což je jeho nejslabší hodnota za posledních téměř osm měsíců. "Problém eura v těchto dnech je velmi narušená důvěra investorů," řekl Vlk.

Při absenci důležitých dat z ekonomiky se trhy zaměřily na politiku a především na emoce, které hýbají Evropskou unií po francouzském odmítnutí euroústavy. Dnes se navíc o klíčovém dokumentu rozhoduje v Nizozemsku a všechny průzkumy očekávají další "ne" ústavě.

Na trhu se také objevily spekulace, že německý ministr financí spolu s prezidentem Bundesbanky diskutovali o možném rozpadu měnové unie. "Na takové zprávy je trh v tuto chvíli velmi citlivý a investoři reagují dalšími prodeji eura," podotkl Vlk. Oficiální oznámení Bundesbanky by mělo přijít ještě dnes.

Tuzemští investoři dnes budou z ekonomiky sledovat především výsledek státního rozpočtu ke konci května, který odpoledne zveřejní ministerstvo financí. Významnější reakci však lze očekávat jen při výrazně překvapivém výsledku.

V dalších týdnech se bude kurz koruny podle Markéty Šichtařové z Next Finance pohybovat od 29,90 do 30,60 Kč/EUR. Americká měna by mohla v dalších dnech ještě posílit, a koruna by tak mohla oslabit nad 25 korun za dolar.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK