Německá média začala spekulovat o kolapsu eurozóny

01.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BERLÍN/FRANKFURT 1. června (ČTK) - Kurz eura se před polednem začal prudce snižovat v reakci na zprávy, že německý ministr financí Hans Eichel jednal s prezidentem centrální banky Axelem Weberem o možnosti kolapsu Evropského měnového systému. Spekulace začal šířit časopis Stern, politici však takové úvahy popřeli.

Euro v reakci na spekulace začalo rychle klesat a prohloubilo minimum k dolaru. Nyní se pohybuje kolem 1,2280 USD a je na další nejnižší úrovni za sedm a půl měsíce.

Ministerstvo financí na dotaz agentury Reuters uvedlo, že informace nemůže potvrdit. Není tedy jasné, zda Eichel s Weberem o budoucnosti eurozóny a jejím případném pádu jednali či nikoli. Mluvčí ministerstva pak řekl, že si není vědom ani žádné interní zprávy, která by se zabývala riziky ohrožení eura.

Německý časopis Stern ale tvrdí, že Eichel s Weberem jednali o konkrétní zprávě, která má prý i název a jmenuje se Eurozóna - rostoucí obavy z prohlubování rozdílů ve vývoji inflace a růstu. Redaktoři Sternu v článku citují některé projevy, které údajně pocházejí z projednávané zprávy.

Eichel na spekulace reagoval slovy, že nevidí žádné ohrožení Evropské měnové unie ani riziko jejího pádu a nehodlá se účastnit diskusí, které označil za absurdní. Bundesbanka vydala zprávu, že se ke spekulacím časopisu Stern ještě dnes vyjádří.

Zdroj agentury Reuters řekl, že se minulý týden sice konala schůzka vrcholných finančních činitelů, ale o ohrožení eurozóny se prý nehovořilo. Zdroj se této schůzky účastnil a mimo jiné potvrdil, že na ní byl Eichel i Weber. Ti se ale prý otázkou budoucnosti Evropského měnového systému nezabývali.

Problémem by se údajně mohlo stát odlišné tempo růstu v jednotlivých zemích EMU. "Během diskuse přišla řeč na to, že by to nakonec mohlo vést ke kolapsu Evropské měnové unie," připustil zdroj.

Stern ve zprávě citoval také ekonoma investiční banky Morgan Stanley Joachima Felse, který se prý schůzky zúčastnil a řekl, že odlišné hospodářské podmínky v jednotlivých zemích EMU mohou vést k úplnému rozpadu eurozóny, a nakonec i k zániku eura. "Zakrátko vydáme stanovisko," reagoval mluvčí Bundesbanky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK