Penzijní připojištění vs. důchodové pojištění

01.06.2005 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Na trhu životního pojištění se nachází řada produktů, jejichž cílem je zajistit účastníkům pojištění klidné stáří. Penzijní připojištění a důchodové pojištění jsou produkty, u nichž dochází často k záměně. V čem se liší?

V poradenském centru na našich stránkách můžete položit dotaz z oblasti investic, daní, bydlení, pojištění či financování. Tuto možnost využívá řada čtenářů a my pro vás každý týden vybíráme jeden z nich. Dnešní dotaz se dotýká oblasti penzijního připojištění, konkrétně problematiky uzavření vícero smluv.

Otázka:
Mám penzijní připojištění u CS (200 Kč/měsíc), dnes mi zaměstnavatel nabídl penzijní připojištění  u Kooperativy, kde by mi přispíval. Mohu mít dvě připojištění a jak je to se státním příspěvkem?

Na tento dotaz odpovídal ing. Jaroslav Münster

Odpověď:
Co se týká penzijního připojištění, tak každý klient může mít pouze jedno aktivní připojištění. Může mít i dvě, ale jedno z nich musí být zmrazené a nelze na něj platit. Z Vašeho dotazu bych spíše pochopil, že Váš zaměstnavatel Vám chce přispívat na důchodové pojištění a ne penzijní připojištění., neboť Kooperativa penzijní fond nemá. Důchodové pojištění a penzijní připojištění jsou dva různé produkty a na produkt důchodového pojištění nedostáváte žádný státní příspěvek, ale je možno si jej daňově odečítat.

Autor článku

Lukáš Buřík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY