GE Money investuje 100 mil. Kč v Ostravě, zaměstná asi 500 lidí

01.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


OSTRAVA 1. června (ČTK) - Česká pobočka americké korporace General Electric, GE Money Multiservis, postaví v Ostravě své nové zákaznické centrum. Během tří let v něm zaměstná asi 500 lidí. Celková investice přesáhne 100 milionů korun. Zahájení provozu střediska, které bude zajišťovat služby pro české a slovenské zákazníky GE Money, je plánováno na druhé čtvrtletí 2006. Na tiskové konferenci u příležitosti podepsání smlouvy o spolupráci s městem Ostrava a Moravskoslezským krajem to dnes řekli zástupci společnosti.

"Mohla by to být zajímavá místa, pro určitou část středoškoláků by byla východiskem při hledání práce," uvedla mluvčí ostravského pracovního úřadu Svatava Baďurová. Míra nezaměstnanosti v Ostravě byla ke konci dubna 15,7 procenta, což je vysoko na republikovým průměrem, který je méně než devět procent. Ostravské centrum bude propojeno se zákaznickém centrem, které už GE Money má v Praze a kde pracuje 700 zaměstnanců.

Provozní ředitel GE Money Jonas Hasselrot řekl, že cihlová kancelářská budova vyroste na zelené louce v průmyslové zóně Hrabová. GE Money zde obsadí 6000 metrů čtverečních z plochy 23,5 hektaru, které město Ostrava svěřilo za jednu korunu developerské firmě CTP Invest, aby sama hledala investory.

"S výstavbou bychom chtěli začít za 14 dnů. Během třetího čtvrtletí začne nábor zaměstnanců v Ostravě. Letos na podzim zaměstnáme prvních 50 až 100 lidí," dodal Hasselrot. Firma bude podle něj potřebovat středoškolsky a vysokoškolsky vzdělané lidi, kteří mohou počítat s platem na úrovni celostátního průměru a průměru v regionu. Za první čtvrtletí byl průměrný plat v Česku 17.678 korun, zatímco v Moravskoslezském kraji byl 16.524 korun.

"GE Money zvažovala několik variant pro umístění své investice. Ve hře byly Pardubice, Hradec Králové, Plzeň, Ostrava, Liberec a Olomouc. Nakonec zvítězila Ostrava, protože jsou tady ideální podmínky z hlediska pracovníků a pracovního okolí, jsou tady vzdělaní lidé, jsou tady velice dobré podmínky i z hlediska kraje a města Ostravy," řekl generální ředitel GE Money Multiservis Jiří Pathy.

Firma podle svých šéfů nebude klást nároky na znalost světových cizích jazyků. "Zajímáme se jen o slovenštinu, protože budeme zajišťovat servisní služby pro Slovensko," uvedl Hasselrot.

Hejtman Evžen Tošenovský řekl, že kraj je připraven pomoci s přípravou středoškoláků. Primátor Ostravy Aleš Zedník zdůraznil, že do Ostravy míří globální investor, který nepřináší průmyslovou investici typu montážního závodu jednoduchých prací určenou pro nekvalifikovanou pracovní sílu.

Do vybudování průmyslové zóny Hrabová město Ostrava investovalo 350 milionů korun, stát ze svého rozpočtu přidal 45 milionů korun. Podle Zedníka by v části, kterou získala CTP Invest, mělo do roku 2008 vzniknout dalších 1100 míst a investice dosáhnou okolo tří miliard korun. V zóně zatím působí tchajwanská počítačová firma Asus, která zaměstnává 500 lidí, což je třetina slíbeného počtu. Nový závod na výrobu autodílů se tu rozhodl postavit i německý koncern Siemens.

GE Money Multiservis podle Pathyho za loňský rok vyřídil 600.000 žádostí o úvěr, za první čtyři měsíce to bylo 180.000 žádostí. GE Money ČR a SR měl loni 1,4 milionu zákazníků, 57 miliard Kč aktiv a 2,8 miliardy zisku. Zaměstnává 3000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK