EK schválila pětiletou strategii rozvoje informačních technologií

01.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 1. června (zpravodajka ČTK) - Evropská komise dnes schválila pětiletou strategii rozvoje informačních a komunikačních technologií. Cílem plánu nazvaného i2010 je zvýšení konkurenceschopnosti EU. Dosáhnout jej chce EK modernizací současných regulačních opatření či navýšením prostředků na výzkum a vývoj technologií.

"Strategie se týká komunikačního a mediálního sektoru, tedy jedné z nejslibnějších oblastí hospodářství," uvedla Viviane Redingová, která je v EK odpovědná za rozvoj informační společnosti.

Komise hodlá modernizovat nynější pravidla EU, nový regulační rámec má být orientován tržně, pro potřeby digitální ekonomiky. Zaniknout mají zastaralá pravidla, která dusí rozvoj komunikací a médií. Redingová chce koncem roku navrhnout modernizaci pravidel pro audiovizuální služby médií, které se nyní omezují na tradiční vysílání a odrážejí situaci z 80. let.

EK chce dosáhnout také toho, aby alespoň 50 procent domácností mělo do roku 2010 připojení k vysokorychlostnímu širokopásmovému internetu. Hodlá podporovat investice do infrastruktury vysokorychlostního internetu. "Zahájíme také aktivní politiku rádiových frekvencí," uvedla komisařka.

Za stěžejní považuje posílení výzkumu v informačních a komunikačních technologiích. "Naši konkurenti, Spojené státy a Japonsko, investují třetinu celkových nákladů, soukromých i veřejných, na výzkum. Evropa je nyní někde na 20 procentech. Abychom byli konkurenceschopní, musíme navýšit investice do této oblasti, i kdyby to mělo znamenat omezení investic jinde," uvedla Redingová.

EU dává na vývoj a výzkum v oblasti informačních technologií ročně více než miliardu eur (více než 30 miliard Kč). "Jediné euro investované v této oblasti přinese výtěžek sedm euro. To dokazuje, že návratnost je vysoká a musí se realizovat," soudí komisařka.

Součástí strategie, kterou by měly zahrnout jednotlivé členské státy do svých národních programů, je také záměr zlepšit služby občanům a kvalitu jejich života. Vyspělé technologie by měly například pomáhat v péči o staré lidi, kteří žijí doma. "ICT by měly přispět k tomu, aby naše auta byla bezpečnější, chytřejší a čistší. Digitální knihovny by měly zpřístupnit multimediální a vícejazyčné kulturní bohatství Evropy všem," uvedla Redingová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK