ERÚ: Zemní plyn od října pravděpodobně nezlevní

01.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. června (ČTK) - Zemní plyn od letošního října pravděpodobně nezlevní. Stagnace na úrovni vyšších cen, které budou platit od července, by nastala v případě výrazného snížení světových cen lehkých a těžkých topných olejů. Pokud však tyto ceny zůstanou na současných vysokých úrovních nebo dále porostou, mohl by úřad opět zdražovat. ČTK to řekl ředitel sekce regulace Energetického regulačního úřadu Blahoslav Němeček.

V úterý úřad rozhodl o tom, že od července plyn zdraží v průměru téměř o pět procent, z toho domácnostem o 4,3 procenta.

"S ohledem na stále vysoké predikce cen LTO a TTO a mírné zhoršení kurzu koruny vůči americkému dolaru nepředpokládáme k 1. říjnu úpravu cen směrem dolů," uvedl Němeček.

Červencové zdražení úřad zdůvodnil růstem předací ceny dodávky plynu od RWE Transgas regionálním distribučním společnostem o 7,1 procenta. Ceny reagovaly právě na letošní nepříznivý vývoj cen lehkých a těžkých topných olejů na světových trzích.

ERÚ může ceny plynu zákazníkům, kteří podléhají regulaci, měnit každé tři měsíce. Od ledna plyn podražil odběratelům s výjimkou velkoodběratelů o 1,5 procenta, od dubna naopak zlevnil o 2,3 procenta. Velcí zákazníci si od ledna ceny a kontrakty dohadují přímo s dodavateli.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK