Banky opět zlevňují hypotéky na nejnižší úroveň v historii

01.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 1. června (ČTK) - Banky v posledních dnech opět zlevňují hypoteční úvěry. Úroky tak již poněkolikáté v řadě klesly na historicky nejnižší úroveň. Úroková sazba u nejčastěji využívané hypotéky s pětiletou fixací se pohybuje kolem 3,4 procenta. ČR tak pomalu dohání rekordní Švédsko, kde bylo v polovině loňského roku možné získat hypoteční úvěr s průměrnou sazbou tři procenta.

Během úterý a dneška hypotéky zlevnily Česká spořitelna, Komerční banka, Živnostenská banka a Raiffeisenbank. ČS snížila sazby u hypotečních úvěrů až o 0,3 procentního bodu. U méně využívané hypotéky s jednoletou fixací tak banka ode dneška garantuje sazbu 2,79 procenta, což je o 0,2 procentního bodu méně. Nabídka je však omezena do konce června, informovala dnes ČTK mluvčí spořitelny Klára Gajdušková.

Komerční banka snižuje sazby u všech hypoték. Hypoteční úvěr s pětiletou fixací je tak možné od 2. června získat s úrokovou sazbou od 3,89 procenta, což je o O,1 procentního bodu méně. Živnostenská banka s platností ode dneška snížila sazby u hypoték s tříletou, pětiletou a desetiletou fixací. Největší snížení sazeb se týká hypoték s pětiletou fixací, kde minimální sazba klesla o 0,4 procentního bodu na 3,90 procenta. U Raiffeisenbank klesají sazby jak u sazeb fixovaných na kratší období, tak i úroky fixované na maximálně možných 15 let. Snižují se rovněž vybrané sazby u takzvaných amerických hypoték.

Ekonomové však upozorňují, že snižování úrokových sazeb u hypoték je mnohdy pouhým reklamním trikem. Avizovaný nejnižší úrok je totiž často pro normálního klienta nedosažitelný. Banky navíc občas snižují sazby jen u hypoték s jednoletou fixací, která je málo využívaná a podle analytiků nevýhodná.

Zlevňování hypoték odstartoval nečekaný krok České národní banky, která koncem dubna snížila sazby o čtvrt procentního bodu na nejnižší úroveň v historii. Hlavní repo sazba klesla o čtvrt procentního bodu na 1,75 procenta. Sazby tak jsou nižší než v eurozóně, kde je základní úroková sazba na úrovni dvou procent.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK