MfD: Neplatiči nájemného dluží obcím přes tři miliardy korun

02.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. června (ČTK) - Každý čtvrtý nájemník obecního bytu je neplatičem. Píše to Mladá fronta Dnes, podle níž se jejich dluh loni zvedl již na 3,2 miliardy korun, což je o půl miliardy korun víc než před rokem.

Problém s neplatiči má podle deníku každé město, bytová družstva i soukromí majitelé. Mezi dlužníky přitom zdaleka nejsou jen lidé, kteří se ocitli bez peněz. "Mezi dlužníky moc lidí v úzkých není. Takoví se to snaží řešit, spíše se jedná o neseriózní lidi svým založením," cituje MfD Jiřího Pácala z firmy CEH, která vlastní a spravuje 15 činžovních domů v Praze.

Anonymita velkých měst podle MfD dlužníky vysloveně přitahuje. V Ostravě neplatí za nájem dokonce každý třetí člověk, Praha má neplatiče v každém pátém bytě.

Ale největší problém jsou zákony, které je chrání. Vystěhování je totiž do doby, než k němu svolí soud, jen teoretickou hrozbou. "Nájemníci zneužívají toho, že soudy trvají dlouho. Nejsou pak ochotni své dluhy řešit," řekl MfD Václav Dvořák z Městského úřadu v Jeseníku.

Doba hájení neplatičů však končí, připomíná MfD. Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek chce spolu se zákonem o nájemném zavést pravidlo, kdy by majitel bytu směl vystěhovat nájemníka, který by neplatil tři měsíce. Ten by přitom ani neměl nárok na náhradní byt, ale jen na přístřešek. Politici teď jednají, zda tři měsíce nejsou moc tvrdá lhůta. "Mluví se teď o pěti (měsících), ale hlavní je ten princip," cituje Martínkova náměstka Ivana Přikryla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK