Americké akcie ve středu vzrostly díky komentáři centrální banky

02.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 2. června (ČTK) - Americké akcie ve středu vzrostly díky komentáři jednoho z představitelů centrální banky k americké ekonomice. Investoři také přivítali pokles indexu výrobních cen, který zmírnil obavy z inflace. Na devizovém trhu klesl kurz eura poté, co Nizozemci v referendu odmítli euroústavu.

Dow Jonesův index zahrnující třicítku nejsilnějších titulů burzy posílil o 82,39 bodu na 10.549,87 bodu, tedy o 0,79 procenta. Index trhu Nasdaq se zvýšil o 0,95 procenta na 2087,86 bodu, když si 19,64 bodu připsal.

Richard Fisher, prezident pobočky Fedu v Dallasu, řekl v televizním vysílání CNBC, že má americká centrální banka dost prostoru, aby mohla dále zvyšovat úrokové sazby. Dodal ale, že se možná blíží konec cyklu, kdy šly sazby nahoru. Fisher je členem výboru, který o úrokových sazbách rozhoduje.

Několik minut před zakončením burzovní seance se přestalo obchodovat kvůli technickému problému v obchodním systému burzy. Mnozí z investorů se proto v závěru rušného dne nedočkali naplnění svých obchodních příkazů.

Růst cen ropy k 55 dolarům stáhl akcie z denních maxim. Největší zisky si ve středu připsaly emise společností Alcoa, Procter & Gamble a Exxon Mobil.

Kurz eura klesl vůči dolaru na osmiměsíční minimum, když Nizozemsko v referendu hlasovalo výrazně proti evropské ústavě. Po podobném výsledku z víkendového referenda ve Francii vzrostly obavy o ekonomické reformy v Evropské unii.

V závěru dne euro spadlo na 1,2173 USD z úterního newyorského závěru 1,2309 USD a na 132,43 JPY ze 133,58 JPY. Dolar vůči jenu mírně posílil na 108,77 JPY ze 108,50 JPY. Euro vůči dolaru tak za celý den kleslo o 1,1 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK