Česká zbrojovka chce zamezit reexportům kontrolami u odběratelů

02.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


UHERSKÝ BROD (Uherskohradišťsko) 2. června (ČTK) - Česká zbrojovka Uherský Brod zvažuje zavedení kontrolního systému, který by zamezil případnému reexportu již jednou prodaných zbraní jiným zákazníkům či do jiných zemí, než původně umožňovala licence vydaná státem. Zákazník by musel před uzavřením kontraktu souhlasit s možností kontroly, která by kdykoliv prověřila, zda zbraně skutečně vlastní a dále s nimi neobchoduje. Řekl to místopředseda představenstva firmy Antonín Kuneš.

"Systém počítá s periodickými prověrkami použití prodaných zbraní u konečného uživatele. Tyto kontroly by přitom probíhaly za účasti našeho pracovníka, případně i zástupce ministerstva zahraničí či jiného státního úřadu," vysvětlil Kuneš.

Souhlas s prováděním kontrol by Česká zbrojovka zřejmě vyžadovala jen po větších zákaznících z problémových regionů. O návrhu již Kuneš spolu s výrobním ředitelem firmy Dušanem Ondráškem jednali s ministrem Cyrilem Svobodou.

"Zavedení takového systému vítáme, protože naší povinností je sledovat případné reexporty do dalších zemí. Navíc menší zbraně je těžší dohledat," řekl mluvčí ministerstva zahraničích věcí Vít Kolář s tím, že pokud bude ministerstvo disponovat takovými údaji, bude to pro jeho práci velká výhoda. "Pochopitelně ale musíme ověřovat, zda jsou informace od komerčního subjektu pravdivé," dodal.

Ministerstvo využívá podle Koláře ke kontrolám vlastní nástroje, například zpravodajské informace či poznatky českých zastupitelských úřadů. "Pokud se k tomuto úsilí připojí i přímo zbrojovka, je to jedině dobře, protože tak může dobře doplnit kontrolní mechanismy státu. Svědčí to o odpovědném chování ve vztahu ke svým výrobkům," poznamenal. O podmínkách zavedení kontrolního systému bude Česká zbrojovka s ministerstvem dále jednat.

A.s. Česká zbrojovka v Uherském Brodě patří mezi největší světové producenty ručních palných zbraní. Výrobky vyváží do přibližně 100 zemí všech kontinentů, mezi největší importéry patří USA, země západní Evropy a Latinské Ameriky a Slovensko. Na export je určeno zhruba 95 procent celkové produkce.

Podnik zaměstnává okolo 1500 lidí a patří k největším zaměstnavatelům v regionu. Zbrojovka má prostřednictvím své dceřiné společnosti CZ-USA stoprocentní kontrolu nad americkým výrobcem krátkých palných zbraní Dan Wesson.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK