Koruna k euru po zahájení obchodů mírně posílila na 30,35 Kč/EUR

02.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. června (ČTK) - Koruna dnes po zahájení obchodů mírně posílila k euru na 30,35 Kč/EUR. ČTK o tom dnes informoval Tomáš Vlk ze společnosti Patria Online. Podle něj tak koruna kopíruje vývoj ostatních středoevropských měn, které začaly posilovat mimo jiné i po odmítnutí euroústavy v nizozemském referendu. Euro tak po krachu ústavní smlouvy ve Francii dostalo další těžkou ránu. K dolaru koruna stagnovala na 24,76 Kč/USD.

Vlk se domnívá, že poslední neúspěchy eurozóny mají na středoevropské měny paradoxně pozitivní vliv. Téměř všechny země střední Evropy chtějí přijmout evropskou společnou měnu až na konci desetiletí, což investoři v současnosti považují za výhodné. Euro naopak kleslo na osmiměsíční minimum pod 1,2200, poté však smazalo část ztrát z předchozích dnů a začalo posilovat až k 1,2265.

Obrat trendu způsobily především nepříliš pozitivní zprávy z americké ekonomiky, které by mohli ovlivnit nastavení úrokových sazeb. "Sazby už by nemusely být zvýšeny tak výrazně," dodal Vlk a upozornil, že euro se přesto nadále bude nacházet pod velkým tlakem a není příliš pravděpodobné, že se vrátí na hodnoty z předchozích týdnů.

Čeští investoři s napětím čekají na makroekonomická data, která budou zveřejněna v příštích dnech. V pátek český statistický úřad zveřejní výsledky zahraničního obchodu za duben a příští týden trhy jistě ovlivní výsledky HDP v prvním čtvrtletí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK