Strategie navrhuje snížit náklady práce a zrušit některé daně

02.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. června (ČTK) - Česká republika by měla snížit vedlejší náklady práce, daně z příjmu lidem i firmám a výrazně zjednodušit daňovou soustavu. Některé menší daně by se měly zrušit. Doporučuje to strategie hospodářského růstu ČR do roku 2013, kterou vypracoval tým expertů vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna a kterou má ČTK k dispozici.

Daňová soustava je v ČR stále složitější a lidé i firmy se v ní vyznají velmi obtížně. Strategie proto počítá s výrazným zjednodušením daní i příslušných formulářů. Finanční úřady by navíc měly mít povinnost závazného a jednotného výkladu sporných ustanovení.

Podle Jahna bude nutné snížit vedlejší náklady práce. Odvody na sociální a zdravotní pojištění jsou v ČR druhé nejvyšší ze všech zemí Evropské unie a výrazně zatěžují tuzemské firmy. U daní z příjmu lidí Jahn navrhuje rozšířit daňová pásma a snížit jejich počet, konkrétní čísla však neuvádí. Ministr financí Bohuslav Sobotka již nedávno předložil návrh, který snižuje daně lidem s nízkými a středními příjmy asi o 4000 korun ročně.

Zrušit by se podle expertů měly majetkové daně, jejichž správa je dražší než vybrané částky. Zaniknout by prý měla především daň z převodu nemovitostí, která konzervuje vlastnické vztahy a brání rozvoji trhu s nemovitostmi. Tato daň se již loni snížila z pěti na tři procenta.

Razantní změny se navrhují u daně z nemovitosti, u které se má zrušit daň ze staveb. Naopak "podstatně zvýšit" by se podle expertů měla daň z pozemků, jejíž výše by nebyla závislá na hodnotě stavby, ale na využití pozemků.

Snížení je prý nutné u zdanění holdingů, jinak hrozí, že finanční skupiny opustí Českou republiku a odejdou do Nizozemska nebo na Slovensko, které nabízejí mnohem větší výhody. Snížit by se prý měla rovněž daň z příjmu z kapitálových výnosů. Naopak ČR bude muset zavést ekologické daně na uhlí, plyn a elektřinu, protože to vyžaduje Evropská unie.

Daňové návrhy Strategie hospodářského růstu:

- snížení odvodů na sociální a zdravotní pojištění

- snížení daní z příjmu lidem i firmám, rozšíření daňových pásem

u daně z příjmu a snížení jejich počtu

- zjednodušení daní, jednotný výklad finančními úřady

- zrušení daně dědické, darovací a z převodu nemovitostí

- zrušení daně ze staveb a zvýšení daně z pozemků

- snížit zdanění holdingových společností a kapitálových výnosů

- daňové úlevy při zavádění internetu

- zavedení ekologických daní na elektřinu, plyn a uhlí

Zdroj: Strategie hospodářského růstu

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK