Strategie: Kvůli podnikatelům by měl stát změnit řadu zákonů

02.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. června (ČTK) - Čeští podnikatelé trpí nadměrnou byrokracií a stát jim v řadě případů zbytečně ztěžuje jejich živnost. Stát proto bude muset změnit řadu zákonů, uvádí strategie hospodářského růstu, kterou nechal vypracovat vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Podnikatelé by tak v budoucnu měli chodit na jeden úřad a vyplňovali by mnohem méně formulářů.

Zrušen by mohl být živnostenský zákon a místo něj by stát vydal nový kompletní kodex podnikání. Oprávnění k podnikatelské činnosti by se nezískávalo k jednotlivým oborům, ale podnikatel by mohl vykonávat jakoukoli volnou živnost. K vázaným a řemeslným živnostem by lidé nadále potřebovali kvalifikaci, počet těchto živností by se však měl snížit.

Strategie navrhuje snížit počet formulářů a navíc je výrazně zjednodušit. Podnikatelé by se měli dočkat centrálního místa pro vyřizování svých záležitostí a komunikaci s byrokracií. Databáze státních orgánů by měly být provázané, aby si úředníci mohli vyměňovat informace a neposílali občany od úřadu k úřadu. Při komunikaci s úředníky by se měl mnohem více používat internet, na kterém by lidé našli potřebné formuláře a maximum dalších informací. Zlevnit by měl také elektronický podpis.

K zahájení podnikání by v budoucnu měla stačit návštěva jednoho úřadu a vyplnění jednoho formuláře. Občané by se měli registrovat na finančních úřadech a firmy u obchodního soudu v místě vzniku. Měl by se snížit i počet kontrol finančních úřadů, aby nebyly pro firmy větší zátěží, než je nutné. Administrativní zátěž podnikatelů by měla v ČR klesnout nejméně o pětinu. Dokument také počítá s tím, že bude Český statistický úřad dodávat více dat o podnikání v regionech.

Složitý je podle expertů celý právní řád a občanské, obchodní i pracovní právo je na dnešní podmínky zastaralé. Navrhují proto vypracovat nový občanský zákoník. Naopak obchodní a pracovní zákoník by neměly být samostatnými kodexy, ale upravovaly by jen specifika, která nebude řešit občanský kodex.

Změny navrhuje strategie také v soudnictví. "Systém justice není schopen zajistit rychle spravedlnost před soudem, protože soudy fungují pomalu a neefektivně," uvádí se ve strategii. Soudců prý má ČR dost, ale ti jsou zahlceni prací, kterou by měli vykonávat úředníci. Soudci by se měli stát více odpovědnými za svá rozhodnutí a zrychlit by se mělo i odvolací řízení.

U nových zákonů se v ČR dosud nesleduje, jaký mají dopad na podnikatele a zda nepřinášejí více škody než užitku. Velké problémy způsobuje také špatné úpadkové právo. Bankrot trvá přes devět let, což je mezi vyspělými zeměmi rekordně dlouho. Věřitelé obvykle již ze svých peněz téměř nic neuvidí a o část peněz přicházejí i zajištění věřitelé. Banky navíc kvůli tomu zdražují své úvěry. Na nápravě však již pracuje ministerstvo spravedlnosti společně s Jahnovými experty.

Zrychlit by se podle dokumentu mělo také založení firmy. Soudy nyní musejí při zápisu přezkoumávat všechny potřebné listiny. Nově by firmám stačil při registraci jeden formulář a po uplynutí krátké lhůty by nastal zápis.

O něco mírnější by podle Jahnových expertů měla být ochrana životního prostředí. ČR v minulých letech přijala přísnější normy, než po ní požadovala Evropská unie. Tuzemské firmy však již musely investovat velké částky do ochrany přírody v 90. letech a další přemrštěné investice by na ně mohly působit likvidačně, tvrdí autoři strategie.

U podpory malých a středních podniků si prý stát bude muset vybrat prioritní obory, do kterých pak bude investovat peníze. Strategie mezi ně řadí tradiční české průmyslové obory typu elektronika, automobilový průmysl, přesné strojírenství, chemie nebo plasty. Podpora by měla směřovat rovněž do výroby špičkových technologií a služeb, tedy do mikroelektroniky a polovodičů, biotechnologií a farmacie, informačních a komunikačních technologií, vývoje softwaru a strategických služeb.

Návrhy Strategie hospodářského růstu na podporu podnikání:

- snížení odvodů na sociální a zdravotní pojištění

- zjednodušení daní, jednotný výklad finančními úřady

- zrušení daně dědické, darovací a z převodu nemovitostí

- rozšíření daňových pásem u daně z příjmu a snížení jejich počtu

- snížit zdanění holdingových společností a kapitálových výnosů

- zavedení centrálního místa pro podnikatele

- propojení státních úřadů a větší využití internetu

- zlevnění elektronického podpisu

- zavést registr dlužníků státu

- zavedení nového úpadkového zákona

- reforma občanského, obchodního i pracovního práva

- reorganizovat soudnictví a snížit formalitu rozhodování soudů

- možnost zavedení institutu provokatéra s cílem snížit korupci

- provést audity ve státní správě a snížit počet úředníků

- rozšířit obchodní zastoupení v Rusku, Číně a dalších zemích Dálného východu

Zdroj: Strategie hospodářského růstu

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK