Ekonomové Jahnovu strategii chválí, ale nevěří v její naplnění

02.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. června (ČTK) - Ekonomové chválí strategii hospodářského růstu, kterou nechal vypracovat vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Česká republika má podle nich poprvé v historii dlouhodobou vizi, kam by se měla ubírat ekonomika. Navrhovaná opatření jsou správná, ale na české politické scéně mají jen malou šanci na přežití, uvedli experti, které ČTK oslovila.

Ekonomové strategii označují za vynikající odborný dokument, který však již brzy narazí na obranný val zájmů jednotlivých resortů a politických stran. Například požadavek okamžité deregulace nájmů bez náhrady i některé další návrhy jsou podle nich zbytečně radikální a odsuzují celý dokument k neúspěchu.

"Chybí tomu diplomacie," podotkl ekonom Patria Online David Marek. Naplnění navržené strategie by přitom podle něj bylo pro českou ekonomiku "lázněmi, z nichž by se vrátila v podstatně lepší kondici". Pro její prosazování by prý bylo dobré, kdyby ji podporovaly Mezinárodní měnový fond, Světová banka nebo Evropská komise.

Podle ekonoma Citibank Radka Malého je Jahnova vize nejucelenější a nejkvalitnější dokument, který kdy vláda v této oblasti zveřejnila. "Přesně pojmenovává hlavní výzvy, které před českou ekonomikou stojí, a nabízí seznam konkrétních řešení," řekl.

Dokument se líbí také Hospodářské komoře, podle které by splnění vize vedlo ke zlepšení ekonomiky. Prezident komory Jaromír Drábek však v textu postrádá informaci, kde chce Jahn vzít na reformy peníze. Strategie je podle něj velmi ambiciózní materiál, u něhož lze předpokládat nákladný způsob realizace.

Podle Markéty Šichtařové z Next Finance je dokument dostatečně liberální na to, aby dokázal výrazně zrychlit hospodářský růst, snížit nezaměstnanost a zmenšit pocity frustrace u podnikatelů. "Zároveň není natolik revoluční, aby ohrožoval sociální smír," uvedla s tím, že se na jeho zpracování evidentně podílely osoby s citem pro obchod a trh.

Důležité podle expertů bude, jak se ke strategii postaví příští vláda v roce 2006. Současný kabinet toho již v posledním roce své existence mnoho nestihne, navíc pravděpodobně nebude ochoten zavádět školné, poplatky u lékaře, soukromé zdravotní pojištění, audity v celé státní správě nebo okamžitě uvolnit nájmy. Taková představa podle Malého připomíná spíše sci-fi.

Také podle Šichtařové je česká politická scéna roztříštěná a v tomto podhoubí bují řada silných lobbistických skupin. "Bude proto krajně složité strategii schválit. A schválení dokumentu přitom bude jen malým krůčkem ve srovnání s jejím uskutečňováním," řekla.

Hlavní ekonom Komerční banky Kamil Janáček považuje strategii za celkem zdařilé intelektuální cvičení s dobrými náměty. Jejich naplnění se však podle něj neuskuteční, protože bude chybět odvaha prosazovat změny a hýbat zavedenými pořádky, nebo budou chybět síly a čas. "Bohužel pro tuto ekonomiku," dodal.

Podle ekonoma HVB Bank Pavla Sobíška vytváří strategie obrázek vlády, která se nesnaží ekonomiku řídit, ani ji přehnaně regulovat, ale vytváří podmínky pro fungování a směřování hospodářství. "Pokud by si politici vzali toto za své, splnil by materiál svůj účel," řekl.

Někteří experti pochybují o cíli dosáhnout v roce 2013 průměrného HDP Evropské unie. Podle analytika ČSOB Petra Dufka by ČR musela po celou dobu růst asi o čtyři procenta rychleji než celá EU. Šichtařové se zase nelíbí plán zvýšit daň z pozemků, která by podle ní měla být spíše zrušena.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK