MZe: Zemědělství se loni vymanilo ze ztrát

02.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. června (ČTK) - České zemědělství se v loňském roce podle údajů ministerstva zemědělství vymanilo ze ztrát a vykázalo zisk 8,99 miliardy korun, zatímco ještě v roce 2003 skončil ztrátou 2,36 miliardy korun. Návrat hospodaření zemědělců do černých čísel ministerstvo přičetlo zejména loňskému vstupu země do EU, díky čemuž vzrostly dotace agrárnímu sektoru, a růstu zemědělské produkce i cen.

"Vstup ČR do EU přinesl českému zemědělství významné zvýšení příjmů a zlepšení hospodářských výsledků," stojí ve Zprávě o stavu zemědělství za rok 2004, kterou ČTK zaslal Hugo Roldán z odboru komunikace MZe. Zatímco v roce 2003 činily podpory 21 miliard korun, loni podle ředitele zemědělského odboru Českého statistického úřadu Jiřího Hrbka vzrostly o třetinu.

V loňském zisku českého zemědělství se podle MZE promítlo také více než patnáctiprocentní zvýšení hrubé zemědělské produkce měřené podle stálých cen roku 1989. "Meziročně vzrostla průměrná úroveň cen zemědělských výrobců o 8,1 procenta. Průměrný meziroční nárůst indexu cen vstupů do zemědělství přitom činil 6,8 procenta. Došlo také k pozitivním změnám v pohybu zboží a služeb spojených se vstupem ČR do EU," uvedlo MZe.

Hrubá zemědělská produkce loni v ČR ve stálých cenách roku 1989 činila 77,3 miliardy korun a meziročně vzrostla o zhruba deset miliard korun. Hrubá rostlinná produkce se zvýšila o 38,2 procenta na bezmála 39 miliard korun. Naopak živočišná produkce klesla o 1,8 procenta na 38,4 miliardy korun. "Podíl rostlinné produkce na celkové hrubé zemědělské produkci se proti roku 2003 zvýšil o 8,5 procenta a dosáhl 50,3 procenta," stojí ve zprávě MZe.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK