Odbory strategii hospodářského růstu odmítají, Jahn věří v dohodu

02.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 2. června (ČTK) - Odbory odmítají strategii hospodářského růstu do roku 2013, kterou nechal vypracovat vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn. Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha je Jahnův návrh v rozporu s programem vlády i nejsilněší vládní strany ČSSD. Vicepremiér v koncepci mimo jiné vyzývá k okamžité deregulaci nájemného bez náhrad, zavedení školného či zrušení pevné doby odchodu do důchodu.

"Kdyby se tento návrh realizoval, dále by rozdělil českou společnost, nepřispěl by k hospodářskému růstu a přivedl by zemi k řadě problémů," řekl dnes novinářům po jednání tripartity Štěch. Dodal, že ve strategii hospodářského růstu se sází převážně na deregulační opatření. Jahn prohlásil, že jej stanovisko odborů mrzí. "Pokud chceme být konkurenceschopní za deset či 15 let, tak se opravdu musíme zamyslet na tím, jak současný systém změnit," uvedl.

Vicepremiér přesto věří, že se podaří maximálně do konce července dosáhnout dohody. Jahn je ochoten některé body ze strategie vypustit. "Deregulace nájemného či zákoník práce jsou věci, které mohou vypadnout a se strategií se nic nestane," dodal a upozornil, že těžce by se vzdával například snižování vedlejších nákladů práce, které by mohly v dlouhodobém výhledu ohrozit konkurenceschopnost země.

Štěch však se snižováním nákladů práce nesouhlasí. Podle něj jsou v Česku nízké a české podnikatele neznevýhodňují. "Je to další argument, který nás vede k tomu, že jsme strategii v této podobě odmítli. Strategie se bude přepracovávat a věřím, že tyto věci tam nebudou," doplnil.

Předseda odborů se domnívá, že celá koncepce je navíc Jahnovým osobním názorem a pokud by se jeho návrhy dostaly do konečné vládní podoby strategie, zástupci odborů by museli výrazně protestovat.

Za vicepremiérem naopak stojí zástupci Svazu průmyslu a dopravy a zástupci Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů. Strategii považují za potřebnou a podle předsedy Svazu průmyslu Jaroslava Míla po ní volají již několik let. Zároveň ale požadují, aby byla celá koncepce dopracována a doplněna o konkrétní kroky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK