Americké akcie dopoledne oslabovaly kvůli obavám z růstu inflace

02.06.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 2. června (ČTK) - Ceny amerických akcií se dopoledne snižovaly, čímž investoři většinou reagovali na nové statistické údaje. Ty mimo jiné ukázaly vysoký růst nákladů na pracovní sílu, což vzbuzuje obavy z vyššího růstu cenové hladiny. Nepříznivě na akcie působí i rostoucí ceny ropy.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index průmyslových akcií pohyboval kolem 10.535 bodů a proti předchozímu závěru vykazoval pokles o 0,1 procenta. Naopak index technologického trhu Nasdaq Composite měl ve stejnou dobu zisk 0,1 procenta a byl v blízkosti 2090 bodů. Index S&P 500 byl beze změn.

Finanční ústav JPMorgan Chase & Co ztratil 1,3 procenta, čímž akcie reagovaly na středeční slova prezidenta banky Jamieho Dimona. Ten řekl, že ústav bude mít ve druhém čtvrtletí asi nejhorší výsledky z obchodování od třetího čtvrtletí loni. JPMorgan je součástí Dow Jonesova indexu.

Ve středu provázely obchodování technické problémy, které ale byly do dneška vyřešeny. Výkonný ředitel Newyorské akciové burzy John Thain řekl, že burza učinila opatření k tomu, aby se podobné problémy už neopakovaly. Mezi obchodníky však komunikační výpadek zanechal pochybnosti o kvalitě obchodního systému.

Na obchodování měl vliv i růst cen ropy. Ta silně zdražila už ve středu a dnes pokračovala v růstu kvůli tomu, že jsou v USA nižší zásoby topného oleje. Celkové zásoby ropy se přitom zvýšily a jsou nejvyšší za šest let. Více je také benzinu, avšak trh nyní posuzuje hlavně zásoby topného oleje a nafty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK